Premier Browne doet met huwelijksreis prins Harry serieus blozen

De Britse prins Harry is twee weken op rondreis in de Caraïben. Hij vertegenwoordigt er zijn grootmoeder, de Queen. Maar zijn bezoek aan Antigua zal hem alvast bijblijven. Premier Gaston Browne verwelkomde Harry hartelijk en liet niet na om hem -voor het oog van honderden gasten en de pers- uit te nodigen voor een huwelijksreis. De verwijzing naar Meghan Markle was allerminst subtiel en bracht de prins danig in verlegenheid.
Prins Harry en premier Gaston Browne.

"Ik heb gehoord dat er wel eens een prinses zou zijn en mocht u de beslissing nemen voor een huwelijksreis, dan bent u hier meer dan welkom", promootte premier Gaston Browne zijn eiland met witte stranden. Prins Harry was duidelijk verbaasd en wist niet goed wat hij hoorde toen Browne het hem zo voorstelde. Een blos veroverde onmiddellijk zijn kaken.

Twee weken geleden maakte de prins zijn prille relatie met de Amerikaanse actrice Meghan Markle bekend. Hij voelde de druk groter worden, omdat paparazzi haar en haar familie lastigvielen. De afgelopen dagen gonst het ook van de geruchten in de Britse tabloids dat een huwelijk al voor volgend jaar is. "Harry en Meghan zouden evenwel netjes voorrang geven aan Pippa (de zus van Kate Middleton, red.) om eerst te trouwen", is de teneur. Dat huwelijk met de Britse bankier James Matthews vindt plaats in mei.

Opmerkelijk beeld: Harry weigert te dansen

Ander opvallend beeld vanop de Caraïben: de prins die door een lokale danseres uitgenodigd wordt om te dansen, maar beleefd weigert. Hij schudt meermaals "nee". Premier Browne die ook op het podium staat, vervangt de prins dan maar. Dat zijn we nochtans niet gewoon van Harry. De prins die bekend staat om zijn spontaniteit, slaat normaal gezien geen (traditionele) dansjes af.

Zo deed hij vorig jaar nog in Nieuw-Zeeland mee aan de haka (een ritueel van de oorspronkelijk bewoners, de maori's). Dat was echter wel samen met soldaten. In 2012 was hij voor het diamanten jubileum van de Queen in Jamaïca en danste ritmisch samen met een van de lokale bewoners, idem dito in Belize van datzelfde jaar waar hij ten dans werd gevraagd, ook door een lokale schoonheid (zie video's).

Wellicht was de prins uit zijn lood geslagen na de uitspraken van Browne, of was hij extra beducht voor de massaal aanwezige pers.

Prins Harry zegt "nee":

Prins Harry zegt "ja":

#NotMyPrince ziet Harry liever gaan dan komen

Prins Harry bezoekt de Caraïbische eilanden Antigua, Barbuda en  Barbados die hun 35e en 50e jaar van onafhankelijkheid vieren. Harry was er al in 2012 en houdt naar eigen zeggen "warme herinneringen" over aan dat bezoek. Vooral de "warmte, vriendelijkheid en gevoel voor plezier" zijn hem bijgebleven.

Helaas is die sympathie niet bij alle eilandbewoners wederzijds. Zo circuleert op Twitter de hashtag #NotMyPrince. De Caraïbische eilanden maken nog deel uit van het Gemenebest, een samenwerkingsverband tussen het Verenigd Koninkrijk en zijn voormalige koloniën. Dat een prins een voormalige kolonie bezoekt, ligt moeilijk voor critici van de Britse monarchie.

De Not My Prince-campagne (naar analogie van Not My President in de VS tegen Donald Trump) wil tegenstand bieden aan "de kolonisatie van de gedachten". Zo wordt er in vraag gesteld waarom militaire parades en culturele opvoeringen "een prins in de 21e eeuw moeten plezieren". De campagne eist ook de uitdrukkelijke excuses van Harry voor de jaren van slavernij.