Richard Branson gaat anti-brexit-campagne financieren

De Britse zakenman Richard Branson gaat financiële steun verlenen aan een campagnegroep die wil voorkomen dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Dat kwam de Britse krant The Independent te weten. De campagne zou verschillende pro-Europese krachten bundelen.

Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, zal een campagne ondersteunen die in het geheim werd opgezet. De nieuwe groep brengt verschillende pro-Europese groepen samen. Aan de leiding staat een voormalig minister van Gezondheid van de Labour-partij, Alan Milburn.

Een e-mail die de Britse krant kon bekijken, geeft aan dat de campagne al maanden gepland wordt en al heel wat sponsors heeft aangetrokken. Virgin, Bransons bedrijf, ondersteunt hen met 25.000 pond (omgerekend zo'n 29.000 euro) om de organisatie ademruimte te geven om op te starten. Er zou ook al 1 miljoen pond zijn beloofd door verschillende andere schenkers.

De campagne zou focussen op het mogelijk maken van een tweede referendum over de voorwaarden van de brexit. De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat haar regering tegen eind maart volgend jaar het zogenoemde artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon wil activeren. Daardoor kan Groot-Brittannië zich terugtrekken uit de Europese Unie.