Risico op tsunami in Japan geweken

De tsunamiwaarschuwing in Japan is zeven uur na de zware aardbeving opnieuw opgeheven. Dat melden de Japanse autoriteiten. Ze waarschuwen wel voor naschokken met dezelfde kracht. Het Japanse meteorologische agentschap heeft ook bekendgemaakt dat de aardbeving een naschok was van de aardbeving van 2011.
Miyagi Prefectural Police

In het noordoosten van Japan is de tsunamiwaarschuwing ingetrokken. Er was gisteren een tsunami-alarm afgekondigd in de regio's Fukushima en Miyagi. De Japanse autoriteiten oordelen dat het risico daarop nu geweken is.

De aardbeving vond dinsdag plaats om 6 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) voor de kust van Fukushima. De beving werd 240 kilometer verder in Tokio gevoeld. Een uur na de beving werden golven van een meter hoog waargenomen.

Naschok vijf jaar later

De aardbeving van gisteravond was een naschok van de aardbeving van 2011. Dat heeft het Japanse meteorologische agentschap bekendgemaakt.

De aardbeving en tsunami in 2011 veroorzaakten een kernsmelting in de kerncentrale van Fukushima. Na de gebeurtenissen van vijf jaar geleden heeft Japan zich beter beschermd tegen grote aardbevingen. Op de meeste plaatsen in het getroffen gebied zijn de dijken en muren tegen tsunami's de afgelopen jaren verhoogd, ook ter hoogte van de centrale van Fukushima. Daardoor is er minder schade.

In de kerncentrale wordt op dit moment nog altijd nucleaire brandstof gekoeld. De koelinstallatie zou even uitgevallen zijn, maar is intussen weer hervat.

Door het alarm hebben duizenden inwoners van de kustgebieden hun woningen verlaten. De Japanse autoriteiten waarschuwen dat er in de volgende zeven dagen naschokken kunnen zijn die ongeveer dezelfde kracht kunnen hebben

Op de Sunaoshi-rivier in Miyagi is de aardbeving duidelijk te zien op het wateroppervlak:

Miyagi Prefectural Police

Geëvacueerde inwoners in de buurt van Fukushima worden samengebracht aan een schoolgebouw:

2016 Kyodo News