Schepen van failliete Flinter aan de ketting in Antwerpen: personeel zit vast

Drie schepen van de failliete Nederlandse rederij Flinter liggen op dit moment aan de ketting in de haven in Antwerpen omdat ze hun rekeningen niet betalen. Op een van de schepen zou er nog nauwelijks eten en water zijn voor de elf bemanningsleden.

De Flinterrachel, de Jorvik en de Flinter Aland liggen al even vast in de havendokken op de Antwerpse rechteroever. "De Flinter Aland en de Flinterrachel liggen aan de ketting voor het niet betalen van openstaande rekeningen en facturen", zegt Rino Huijsmans, inspecteur bij de internationale transportvakbond ITF.

"ITF België is aan boord geweest en heeft Port State Control (PSC) op de hoogte gebracht dat de lonen van de bemanning niet meer betaald zijn. PSC heeft de schepen onder detentie gelegd omdat dat een inbreuk is op de Maritime Labour Convention van 2006."

De Flinter Aland ligt al wekenlang in de Antwerpse haven. Volgens Huijsmans dreigt de elfkoppige bemanning - acht Filipijnen en drie Russen - zonder eten en drinkwater te vallen. "We hebben de Belgische Transport Bond (BTB) gevraagd of zij iets konden doen. Morgen worden verse vis, vlees en groenten gebracht. Zo kunnen ze alvast een week verder", aldus de vakbondsman nog.

De Nederlandse rederij is in financiële problemen gekomen nadat zijn schip Flinterstar twee jaar geleden voor Zeebrugge is gezonken na een botsing met een gastanker. De rederij is failliet, maar niet alle dertig schepen zijn bij het faillissement betrokken.