Trump blijft opvallend stil over... het Midden-Oosten

De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft in een videoboodschap zijn plannen uit de doeken gedaan voor de eerste 100 dagen van zijn presidentschap. Over het woelige kruidvat in het Midden-Oosten zweeg hij echter in alle talen. "We weten bijzonder weinig over wat Trump daar van plan is", vertelt Midden-Oosten-expert Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1. "Die onvoorspelbaarheid zorgt voor veel onzekerheid, en daar houden internationale relaties niet van."

Wat heeft Donald Trump al gezegd...

...over Jordanië?

"Jordanië is traditioneel een belangrijke bondgenoot van Amerika", vertelt Franssen. "Begin deze week nog zat ik aan tafel met diplomaten in Jordanië. Zij vertelden dat de Jordaanse regering hen had gevraagd wat ze moeten verwachten van Trump. Wat bleek, de gloednieuwe president heeft de naam van het land nog niet één keer uitgesproken."

...over Syrië?

"Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij Syrië harder wil aanpakken. Hij wil hen plat bombarderen", legt Franssen uit. "De Russische president Poetin heeft dat ook gezegd, maar op het terrein doet hij dat niet. Hij wil er namelijk vooral voor zorgen dat het regime van Assad aanblijft." Samen met Iran is Rusland de belangrijkste partner van de Syrische president.

"En precies dat zou voor problemen kunnen zorgen aangezien Iran wél op de radar van Trump staat", waarschuwt de Midden-Oosten-expert. "Mocht Trump de gematigde rebellen meer gaan loslaten (die worden op dit moment gesteund door de VS, red.) dan lijkt het erop dat niemand meer in de cockpit zal zitten bij de oppositie. Dat zou tot volledige chaos kunnen leiden in Syrië, met een nieuwe vluchtelingenstroom als gevolg."

Trump kwam eerder al in opspraak omdat hij zich positief uitliet over de rol die het regime van Assad en Rusland spelen in de Syrische burgeroorlog.

...over Iran?

"Trump liet eerder al blijken dat hij een tegenstander is van het nucleaire akkoord met Iran (Iran verbindt zich in het akkoord om haar atoomprogramma sterk in te perken in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties, red.). Maar je moet daarbij in het achterhoofd houden dat de VS niet het enige land is dat in het verdrag is gestapt. Ook Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië, China en Duitsland hebben getekend. Europa steunt op dit moment gedeeltelijk op de energie-export van Iran en is dus zeker geen vragende partij om de confrontatie met het land aan te gaan."

"Bovendien, wat zou Trump erbij winnen om dat akkoord op te blazen? Iran heeft nu eenmaal de kennis én het materiaal om op 2 à 3 jaar tijd een atoombom te maken."

...over het Israëlisch-Palestijnse conflict?

"Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Trump verklaard dat hij de Amerikaanse ambassade zou verhuizen van Tel-Aviv naar Jeruzalem", vertelt Franssen. "Dat heeft alles te maken met de claim van Israël dat Jeruzalem ondeelbaar de hoofdstad is. Die belofte om de ambassade te verhuizen, is al eerder gedaan door Amerikaanse presidenten, maar Trump zou de eerste zijn die die belofte ook effectief uitvoert."

"De vraag is ook hoe de relatie tussen Trump en de Israëlische regeringsleider Netanyahu zich zal ontwikkelen", besluit de Midden-Oosten-expert. "Die was ten tijde van Obama erg koel. Het enige wat we zeker weten is dat Israël nog zeker 10 jaar kan rekenen op militaire steun."