Trump erkent verband tussen mens en klimaatopwarming

Donald Trump erkent voor het eerst het verband tussen de mens en de klimaatopwarming. Dat heeft hij gezegd tijdens een gesprek met journalisten van The New York Times. De verkozen Amerikaanse president staat nochtans bekend als een klimaatscepticus.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Trump zwaait naar het publiek terwijl hij de kantoren van The New York Times verlaat.

"De opwarming van de aarde is een uitvinding van de Chinezen om de Amerikaanse competitiviteit de schaden." Dat schreef Donald Trump vier jaar geleden op Twitter.

Tijdens een onderhoud dat hij vanavond met journalisten van The New York Times had, klonk het plots heel anders. "Ik denk dat er ergens een verband is", antwoordde hij op de vraag of hij een verband ziet tussen menselijke activiteit en klimaatopwarming. "Het hangt er van af hoeveel."

Klimaatakkoord

Trump liet ook uitschijnen dat hij het klimaatakkoord van Parijs, dat de Verenigde Staten onder president Barack Obama ondertekenden, toch een kans zou geven. "Ik bekijk dat van heel erg nabij. Ik heb nog niets beslist", zo verklaarde hij. "Alles hangt af van de prijs van het akkoord voor onze bedrijven, en de mogelijke effecten op de Amerikaanse competitiviteit."

De Republikeinse vastgoedmagnaat verklaarde tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals dat de Verenigde Staten zich onder zijn presidentschap meteen uit dat akkoord zouden terugtrekken, maar lijkt daar nu dus op terug te komen.

"Ik zou 20 jaar langer leven als ik The New York Times niet zou lezen"

Trump deed nog enkele andere opvallende uitspraken. Zo verdedigde hij zijn keuze voor de rechtse mediabaas Stephen Bannon als zijn chef strategie en raadgever. Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de extreemrechtse website Breitbart News, wordt in sommige kringen als racistisch en gevaarlijk beschouwd. "Als ik hem een racist zou vinden, zou ik er nog niet aan denken om hem aan te stellen als adviseur", verklaarde Trump. Hij voegde er ook aan toe dat Bannon het "moeilijk heeft" met de beschuldigingen.

Verder vertelde Trump aan de journalisten dat hij "graag diegene zou zijn die vrede tussen de Palestijnen en Israël bewerkstelligt" en noemde hij de Syrische burgeroorlog "een probleem dat we moeten oplossen".

Er was tijdens de meeting tot slot zelfs even plaats voor een streepje humor. "Ja, ik lees de New York Times. Helaas, want ik zou 20 jaar langer leven als ik dat niet deed", grapte Trump.