Trump gaat Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) opzeggen op eerste dag als president

Op zijn eerste dag als Amerikaans president zal Donald Trump de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacifisch Partnerschap in gang zetten. Dat is het vrijhandelsverdrag dat in 2015 werd ondertekend door 12 landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. Volgens Trump is het verdrag "een potentiële ramp" voor de Amerikaanse werkgelegenheid.

Donald Trump heeft in een videoboodschap een update gegeven over de machtsoverdracht in het Witte Huis én over de beleidsplannen die hij in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap op zijn agenda heeft staan.

Onder het motto "putting America first" of "Amerika eerst" wil hij op 20 januari - zijn eerste dag als president - meteen de intentie bekendmaken om zich terug te trekken uit het vrijhandelsakkoord. In de plaats van het handelsverdrag wil Trump bilaterale afspraken maken, die opnieuw jobs naar het Amerikaanse vasteland kunnen brengen. "In zijn videoboodschap gaat het de hele tijd over het creëren van jobs en rijkdom in Amerika", legt correspondent Michiel Vos uit in "De ochtend" op Radio 1. "Hij wil zich terugtrekken uit de wereld, en zich terugplooien op het thuisland."

De Japanse premier Abe heeft al gezegd dat het handelsakkoord zonder de VS geen zin heeft.

Energieproductie

In de video zei de Republikein ook dat de voorbereidingen op het Witte Huis vlot verlopen en dat zijn team heel "efficiënt en effectief" werkt. "Getalenteerde mannen en vrouwen, patriotten inderdaad, worden binnengebracht", vertelt hij. "En velen zullen binnenkort deel uitmaken van onze regering en ons helpen Amerika weer groot te maken."

Voorts zei Trump dat zijn administratie meteen werk zal maken van het afschaffen van de beperkingen op energieproductie, inclusief de beperkingen op de productie van schaliegas en steenkool. Het ministerie van Defensie zal hij opdragen een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen en ook het misbruik van visaprogramma's zal worden onderzocht.

Opvallend is wel dat er in de videoboodschap niets werd gezegd over de befaamde muur die Trump op de Mexicaanse grens wil neerplanten. Ook over het afschaffen van Obamacare bleef het verrassend stil. "Hij heeft zich beperkt tot enkele kleinere, meer puntig geformuleerde aandachtspunten", legt Vos uit. "Dingen waar hij het Congres niet voor nodig heeft, en die hij zelf vanuit het Witte Huis kan doen."

De presidentiële Trump

Volgens Michiel Vos is het nog nooit eerder gebeurd dat een pas verkozen president tijdens de transitieperiode in een videoboodschap over zijn beleidsvoorstellen communiceert. "Traditioneel gebeurt dat via een persconferentie", legt de correspondent uit. "Trump daarentegen maakt volop gebruik van nieuwe vormen van communicatie en loopt zo volledig langs de pers heen."

Trump gedraagt zich in de video wel opvallend keurig en presidentieel. "Trump I maakt graag ruzie met mensen en Twittert erop los", besluit Vos. "Dit is Trump II, de saaie versie die gewoon een tekstje opleest voor een keurige achtergrond. Het lijkt wel alsof hij zich de hele boodschap moet inhouden."