Trump: "Nigel Farage zou een goede Britse ambassadeur zijn in de VS"

De president-elect Donald Trump heeft in een tweet gesuggereerd dat Nigel Farage, de controversiële leider van de United Kingdom Independence Party (UKIP), de volgende Britse ambassadeur moet worden in de Verenigde Staten. Dat schrijft The Guardian. Met die uitspraak brengt Trump de Britse premier Theresa May in een lastig parket. Het is immers nog nooit gebeurd dat een Amerikaanse president aan een andere wereldleider vraagt om een kopstuk van een oppositiepartij te benoemen als ambassadeur.

Nigel Farage deed er de afgelopen maanden alles aan om zich tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen te alliëren met Donald Trump. Vorige week nog hebben de twee elkaar ontmoet in de Trump Tower in New York. Farage was zo de eerste Britse politicus die ontvangen werd door de pas verkozen president, een erg pijnlijke situatie voor de Brits premier Theresa May. Farage tweette na zijn bezoek dat hij het een hele eer vond tijd te kunnen doorbrengen met de president-elect. Die laatste zit volgens de EU-criticus vol goede ideeën en zal een goede president zijn.

Eerder stelde de UKIP-leider al voor om de rol op zich te nemen van tussenpersoon, tussen de Britse regering en de Verenigde Staten. Farage werd toen echter meteen teruggefloten door de entourage van de Britse premier, die verklaarde dat er geen nood is aan een "derde speler" binnen de Brits-Amerikaanse relatie. Farage reageerde furieus op de afwijzing en beschuldigde Downing Street 10 ervan hem bewust buiten spel te plaatsen. "Niemand in de Britse administratie heeft ook maar enige link met het team van Trump", verklaarde hij. "En toch willen ze de persoon die die connecties wel heeft niet benutten."

De politicus verwacht ook een uitnodiging voor Trumps inauguratie op 20 januari. Ook dat verhoogt volgens The Guardian de druk op premier Theresa May om Farage een rol te geven in de Brits-Amerikaanse diplomatieke relaties.

Kim Darroch

De rol van Brits ambassadeur in de Verenigde Staten is één van de meest prestigieuze portefeuilles in de diplomatieke wereld. Op dit moment houdt voormalig veiligheidsadviseur Kim Darroch het postje in Washington DC warm. Volgens Nigel Farage is het echter niet meer dan logisch dat Darroch binnenkort ontslag neemt. De ambassadeur behoort volgens de UKIP-leider namelijk tot het "oude regime". Farage verklaarde aan Sky News wel dat hij zichzelf niet als opvolger van Darroch ziet. "Ik denk niet dat diplomatie bovenaan mijn lijstje met talenten staat", verklaarde hij toen.

Ook een woordvoerder uit Downing Street 10 was bijzonder duidelijk over de kwestie: "Er is geen vacature op dit moment. We hebben al een excellente ambassadeur, die die verbindende rol op zich neemt."

Ook fractievoorzitter van de Europese liberalen Guy Verhofstadt reageert scherp op het idee van Nigel Farage als Britse ambassadeur in de VS. "Eén clown in Washington is meer dan genoeg", aldus Verhofstadt op Twitter.