Turkse regering trekt omstreden wetsontwerp over misbruikte minderjarigen in

De Turkse premier en leider van de regerende AKP-partij Binali Yildirim heeft de intrekking aangekondigd van een omstreden wetsontwerp. Door de wet zouden veroordeelde verkrachters onder voorwaarden met hun minderjarig slachtoffer kunnen trouwen.

Door de wet kon een veroordeling wegens seksueel vergrijp uitblijven, wanneer de dader met zijn slachtoffer trouwt én het seksueel contact zonder dwang of geweld heeft plaatsgevonden.

"Wij zullen dit wetsontwerp naar de bevoegde commissie terugsturen zodat we tot een tekst kunnen komen waarover consensus bestaat, zoals president Erdogan heeft gevraagd", zei Yildirim aan de pers in Istanbul. Normaal zou het parlement de tekst vandaag in tweede lezing aannemen.

Het wetsontwerp heeft tot heftige kritiek in Turkije geleid. Critici voerden aan dat het in bepaalde gevallen kan leiden tot straffeloosheid voor daders van seksueel misbruik van minderjarigen.