Vandeurzen lanceert verhuursysteem voor rolstoelen

Vlaanderen gaat het gebruik van rolstoelen toegankelijker maken. Er komt een verhuursysteem voor rolstoelen en de aanvraagprocedure wordt gemakkelijker. Ook rolstoelgebruikers ouder dan 65 hebben recht op een vergoeding.
© 2016 - Bas de Meijer / HH

Mensen met een beperking of ouderen die nood hebben aan een rolstoel, kopen die meestal. De ziekteverzekering betaalt de kosten terug. Maar wanneer de rolstoelgebruiker overlijdt, staat de rolstoel vaak gewoon in de garage van de familie, zonder dat iemand hem gebruikt.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil hergebruik nu stimuleren via een huursysteem. Het is vooral gericht op 65-plussers. Op die manier wil de minister besparen en de rolstoelgebruikers ouder dan 65 beter ondersteunen.

Een stap in die richting is het schrappen van de leeftijdsgrens van 65 jaar. Tot nu toe waren de Vlaamse tegemoetkomingen alleen bestemd voor wie jonger was dan 65. Vanaf 2019 zal iedereen die kampt met ernstige bewegingsproblemen in aanmerking kunnen komen voor steun.

Die steun betekent onder meer dat ook mensen ouder dan 65 recht hebben op aanvullende tegemoetkomingen voor een elektrische rolstoel. Ook herstellingen of aanpassingen kunnen worden terugbetaald.

Minder papierwerk

Gebruikers zullen na de hervormingen nog maar één aanvraag moeten doen via het loket van de Vlaamse zorgkas.

Momenteel bestaat er een dubbel circuit van tegemoetkomingen dat loopt via het federale instituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) en het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat veroorzaakt erg lange procedures. Eén dossier en één loket zouden die aanvragen voor gebruikers efficiënter moeten maken. De hervormingen worden ingevoerd vanaf 2019.