Verdachten in onderzoek naar omkoping Monegaskische ambtenaren vrijgelaten

De 6 verdachten die gisteren opgepakt werden in een onderzoek van het federaal parket naar omkoping van Monegaskische politieambtenaren zijn na grondig verhoor vrijgelaten. Eén man, Pierre S. (86), werd wel in verdenking gesteld voor actieve omkoping. Bij de 9 huiszoekingen werden ook aanzienlijke geldsommen aangetroffen en in beslag genomen, zegt het federaal parket.

Het onderzoek ging van start nadat het Monegaskische Parquet Général eind oktober in België aangifte was komen doen van corruptie, machtsmisbruik en witwaspraktijken. Onderzoek in het prinsdom zelf had aan het licht gebracht dat een Monegaskische politieman van de Sûreté Publique, zich al enkele jaren liet omkopen door een twaalftal leden van eenzelfde Belgische familie, om hen fictieve Monegaskische inwonerskaarten te bezorgen.

Op die manier behielden die mensen het statuut van inwoner van Monaco, waar ze geen inkomstenbelasting moesten betalen, terwijl ze eigenlijk in België verbleven. Bovendien huurden die mensen officieel appartementen in Monaco, terwijl die eigenlijk in het zwart, via een lokaal immobiliënkantoor, werden onderverhuurd aan andere personen.

Gisteren liet de Brusselse onderzoeksrechter 9 huiszoekingen uitvoeren in Brussel, Knokke-Heist en in de regio Namen. Daarbij werden 6 personen opgepakt, die grondig verhoord werden maar nadien werden vrijgelaten. Pierre S. werd wel in verdenking gesteld voor actieve corruptie en kreeg zeer strikte voorwaarden opgelegd.

Hoe groot de sommen zijn die in beslag zijn genomen, kon het federaal parket nog niet meedelen. "Die zullen zo snel mogelijk automatisch geteld worden", klinkt het. Voorlopig wenst het federaal parket geen verdere commentaar te geven.