Verhofstadt noemt Trump en Farage "clowns"

"Een clown in Washington is meer dan genoeg." Met die opvallende tweet haalt Guy Verhofstadt zwaar uit naar de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de Britse euroscepticus Nigel Farage. De eerstgenoemde had namelijk gesuggereerd dat Farage een goede ambassadeur voor Groot-Brittannië zou zijn in de Verenigde Staten.

Een aantal dagen na zijn verkiezingsoverwinning ontving Donald Trump Nigel Farage al als eerste Britse politicus in de Trump Tower in New York. En vandaag tweette Trump dit: 

"Veel mensen willen Nigel Farage als Brits ambassadeur in de Verenigde Staten zien. Hij zou dat fantastisch doen." Met die tweet schoof Trump de brexit-voorman naar voren voor een van de meest prestigieuze functies binnen de Britse diplomatie. 

"Een clown in Washington is meer dan genoeg", tweette Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, later vanmiddag. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft op zijn beurt laten weten dat er "geen vacature" is. Ook een woordvoerder van de Britse premier Theresa May benadrukte dat de huidige Britse ambassadeur Kim Darroch "een uitstekende ambassadeur" is. "Hij is nog maar sinds januari ambassadeur. Volgens de traditie is iemand ambassadeur voor vier jaar of langer."

Nigel Farage zelf is niet opgezet met de negatieve commentaren uit Downing Street, schrijft de BBC. "Ze hechten meer belang aan hun afkeer van mij, van de (oppositie)partij UKIP en van het resultaat van het referendum dan aan wat goed is voor ons land." Hij benadrukte ook dat hij Trumps team al jaren kent en in een "goede positie" is om te helpen. "De wereld is veranderd en het wordt tijd dat Downing Street dat ook doet."