VS waarschuwt voor aanslagen in Europa tijdens eindejaarsperiode

De VS waarschuwt zijn burgers voor een verhoogd risico op terreuraanslagen in Europa deze eindejaarsperiode. In een "travel alert" op de website met informatie over reispaspoorten en visa geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat Amerikanen vooral waakzaam moeten zijn op grote feesten, evenementen en markten. In de waarschuwing wordt onder meer expliciet verwezen naar de eerdere aanslagen in ons land.
BELGA/MAETERLINCK

De waarschuwing werd gisterenavond Amerikaanse tijd uitgevaardigd en geldt tot 20 februari. Amerikanen die de komende drie maanden naar Europa reizen, moeten rekening houden met een "verhoogd risico op aanslagen". Voorzichtigheid is vooral geboden tijdens feesten, evenementen en openluchtmarkten. Amerikaanse toeristen wordt ook gevraagd om grote menigten indien mogelijk te vermijden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst voor deze aanbeveling naar "geloofwaardige informatie" waaruit zou blijken dat "IS, Al Qaeda en consoorten plannen hebben voor nieuwe aanslagen in Europa" en dat ze zich daarbij focussen "op het eindejaarsseizoen en alle bijhorende evenementen". Het ministerie benadrukt ook dat zijn burgers alert moeten zijn voor "aanslagen waar vooraf amper voor gewaarschuwd wordt, zowel op officiële instanties als private doelen, met zowel conventionele als onconventionele wapens".

"Reis met een noodplan in je achterhoofd"

Naast concrete aanwijzingen verwijst het ministerie ook naar de eerdere aanslagen op het Europese vasteland. Naast Frankrijk wordt ook ons land daar expliciet bij naam genoemd. "We blijven ongerust voor potentiële aanslagen in héél Europa", klinkt het.

Amerikaanse burgers worden door het bevoegde ministerie geregeld gewaarschuwd voorzichtig te zijn in het buitenland. Deze "travel alerts" zijn minder verstrekkend dan officieel reisadvies, bij een concretere dreiging of acuut gevaar. Toch gaan de aanbevelingen behoorlijk ver. Zo moeten Amerikanen vanuit Europa te allen tijde contact kunnen opnemen met familie én wordt hen gevraagd om reeds voor hun reis "een actieplan in geval van nood" klaar te hebben.

De integrale "travel alert" staat op deze website.