Zelftest voor hiv nu verkrijgbaar bij de apotheek

Elke dag krijgen gemiddeld drie mensen in ons land te horen dat ze seropositief zijn. Eén op de vijf seropositieven zou zelfs niet eens weten dat hij of zij besmet is. Een zelftest die vanaf nu in ons land te koop is, moet maken dat patiënten mensen sneller de juiste medicatie krijgen en de verspreiding van de ziekte mee helpen intomen.

Hiv vormt geen uitzondering op andere aandoeningen: hoe vroeger de diagnose valt, hoe efficiënter de behandeling zal zijn en hoe hoger de levensverwachting en -kwaliteit zal zijn. Wie pas laat de diagnose krijgt, heeft 16 keer meer kans om te overlijden aan aids.

De drempel om bij een arts een hiv-test te laten afnemen, is echter nog steeds zeer groot. Mensen kunnen zich geen doktersbezoek veroorloven, schamen zich, denken dat ze geen risico lopen of denken dat het alleen anderen overkomt. Alle sensibilisering ten spijt duurt het vandaag nog gemiddeld 2,15 jaar voor de besmetting wordt vastgesteld.

Resultaat na 15 minuten

Initiatieven als Wereld Aids Dag op 1 december kunnen meehelpen om mensen bewust te maken van preventie en een snelle opsporing. De VIH-zelftest, die vanaf morgen vrij in de apotheek te koop is, kan dat ook.

Het gaat om een eenvoudige test die met behulp van de apotheker kan worden afgenomen. 15 minuten na het testen van een druppel bloed weet de patiënt of hij of zij drager van het virus is. Het is de bedoeling dat hij of zij daarna wel naar een arts gaat voor een definitieve diagnose.

Wekelijks 2.000 zelftests over de toonbank in Frankrijk

Axone Pharma, de producent van de zelftest die het product ruim een jaar geleden in Frankrijk uitbracht, maakt zich sterk dat de test meer mensen bereikt. 55 procent van de Franse gebruikers zou niet naar een screeningscentrum zijn gegaan als er geen test zou hebben bestaan. In Frankrijk worden er elke week gemiddeld 2.000 van verkocht.

De test is bedoeld voor mensen die minstens drie maanden geleden aan hiv zijn blootgesteld. De aanbevolen verkoopprijs is 29,90 euro.