Zoon van dokter Gyselbrecht gearresteerd en verhoord over lek naar pers

Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van de vermoorde Stijn Saelens is vannacht opgepakt en verhoord. De politie heeft hem ondervraagd over de gelekte telefoongesprekken die "Terzake" afgelopen donderdag heeft uitgezonden. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Gyselbrecht heeft toegegeven dat hij deze opnames zelf heeft gelekt naar de pers, naar eigen zeggen "uit machteloosheid" en "om zijn onschuld aan te tonen". De onderzoeksrechter moet nu beslissen of hij aangehouden moet worden.

Op de afgetapte telefoongesprekken is te horen dat de familie Saelens tijdens het onderzoek naar de kasteelmoord contact zocht met het Brugse parket en magistraten. De familie Saelens zou op deze manier geprobeerd hebben om het lopende onderzoek te beïnvloeden.

Peter Gyselbrecht is de hele nacht ondervraagd. Hij kwam in een eigen persbericht met het nieuws naar buiten dat hij de bewuste telefoongesprekken heeft doorgespeeld naar de VRT. "Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist", zo klinkt het.

Het gerecht onderzoekt nu of er sprake is van misbruik van inzagerecht. Als verdachte in de zaak heeft Gyselbrecht inzage in het dossier. Elementen daaruit lekken is echter strafbaar. Gyselbrecht riskeert hiervoor maximaal één jaar cel.

Hij is gisterenavond opgepakt en wordt deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter die beslist over zijn verdere aanhouding. In 2012 zat hij al ruim een halfjaar in voorhechtenis voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de kasteelmoord.