"Een pakketje met zeep gestuurd en het hof op bezoek gekregen"

Koning Filip en koningin Mathilde hebben op het paleis de nieuwe hofleveranciers ontvangen. Dit jaar is er slechts één nieuwkomer: zeepfabrikant Savonneries Bruxelloises. De twee eigenaars stuurden een doos met zeep op naar het paleis en kregen even later bezoek van enkele medewerkers van het hof. Het brevet van hofleverancier wordt toegekend voor vijf jaar. De koning kan vervolgens beslissen die periode te verlengen.
Het koningspaar met de zaakvoerders van Savonnerie Bruxelloises.

Hofleverancier wordt een bedrijf of zaak niet zomaar, er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden. Met name:

  • Minstens vijf jaar producten of diensten leveren aan het Belgische hof.
  • Een maatschappelijke zetel hebben in België.
  • Ingeschreven zijn in het Belgische handelsregister.
  • Aan eerlijke prijzen verkopen.
  • Een schriftelijke aanvraag indienen en de goedkeuring krijgen van de huidige koning.


Savonneries Bruxelloises stuurde samen met de schriftelijke aanvraag ook een pakketje op met verschillende soorten zepen, en kreeg later medewerkers van het hof op bezoek om na te gaan hoe er gewerkt wordt. Het brevet van hofleverancier wordt toegekend voor vijf jaar. De koning kan vervolgens beslissen die periode te verlengen.

Savonnerie Bruxelloises in hartje Brussel

Savonneries Bruxelloises is een zeepfabriek gelegen in het historische centrum van Brussel. Het bedrijf bestaat sinds 1926 en produceert 5.000 tot 15.000 zepen per dag, met een aanbod van 300 verschillende vormen en 90 geuren.

Savonneries Bruxelloises levert niet alleen in eigen land maar evengoed aan Zwitserland, Griekenland, Iran en de VS, én is onrechtstreeks hofleverancier van de Queen. "Wij leverden veel in Engeland en onze Engelse klant is hofleverancier geworden met onze zepen", verklapt eigenaar Vincent Laurencin aan het programma "Royalty".