"Er is geen schroom: alcohol drinken is nog altijd ontzettend cool bij jongeren"

Alcoholgebruik mag dan wel gedaald zijn, bingedrinken bij jongeren zit in de lift. "De meeste jongeren drinken minder dan vroeger, maar als ze drinken, drinken ze massaal door", zegt Karolien Debecker, presentator bij MNM, in "De afspraak". "Er is geen schroom, het is nog altijd ontzettend cool om alcohol te drinken."

Om even een beeld te schetsen: bij vrouwen spreekt men van bingedrinken of comazuipen vanaf vier glazen alcohol in een periode van twee uur, bij mannen vanaf zes glazen. En net dat bingedrinken vormt een probleem bij jongeren. Karolien Debecker werkte mee aan de Pano-uitzending over tieners en alcohol en ook bij MNM komt ze zulke verhalen tegen. Ze verstaat wel waarom jongeren alcohol zo cool vinden: "De reclameboodschappen die jongeren binnenkrijgen, stellen altijd dat alcohol drinken stoer of gezellig is."

Op zich zijn die reclameboodschappen misschien niet veel anders dan pakweg dertig jaar geleden, maar wat er wel veranderd is, is de soort drank die jongeren consumeren: "Jongeren drinken minder bier, maar meer sterke, gezoete dranken en ze gaan ook meer mixen. Een DJ van MNM vertelde mij dat hij elk weekend jongeren ziet afgevoerd worden door de ambulance." De leeftijdsgrens lijkt ook telkens te verlagen. Nu is het niet ongewoon dat jongeren van 13-14 jaar op stap gaan. Sterke drank onder de achttien zou niet mogen, maar daar trekken jongeren zich weinig van aan: "Ze lachen daarmee, want ze krijgen het toch overal vast."

Vergrootglas op het leven

Drinken blijkt vandaag de dag ook meer dan ooit een vlucht uit de realiteit te zijn, een middel om even aan de dagelijkse druk te ontsnappen. "Er zijn de studies die zwaar wegen, maar daarnaast zijn er ook de hobby's, waarin ze de beste moeten zijn. Jongeren hebben het gevoel: "Ik moet niet goed zijn, ik moet beter zijn." Je moet de beste versie van jezelf zijn."

Oplossingen ziet Debecker vooral in meer sensibilisatie over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en een vermindering van de beschikbaarheid van alcohol. "Jongeren zeggen zelf dat dat niet zou helpen, maar ik denk persoonlijk van wel. Nu is het zo wijdverspreid, alcohol hoort bij het leven."

Herbekijk Pano: "Drinken Vlaamse jongeren te veel?"