"Geen concrete terreurdreiging op kerstmarkten"

Er is deze eindejaarsperiode geen sprake van een concrete terreurdreiging voor de kerstmarkten in ons land. Dat zegt OCAD, het orgaan dat de dreiging tegen België analyseert. Nochtans nemen sommige gemeenten op eigen initiatief wel extra veiligheidsmaatregelen.
BELGA/MAETERLINCK

Gisteren waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verhoogd risico op terreuraanslagen in Europa tijdens de eindejaarsperiode. In een officiële "travel alert" roepen ze hun burgers op om waakzaam te zijn, een noodplan klaar te hebben en grote mensenmassa's indien mogelijk te vermijden.

Hoewel het terreurniveau momenteel nog steeds op drie staat, laat Binnenlandse Zaken  weten dat ze geen specifieke richtlijn uitvaardigen voor kerstmarkten. Steden en gemeenten zijn uiteraard wel vrij om na een eigen risicoanalyse extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Onder meer Gent schakelt extra "feestbeheerders" in, om beter toezicht te kunnen houden in de zone van de kerstmarkt. Er komen ook beveiligingscamera's en betonblokken op de weg, om scenario's zoals bij de aanslag in Nice te vermijden.