"Langere ontluizingsperiode voor oud-eurocommissarissen gaat niet ver genoeg"

Transparancy International EU verwelkomt de strengere gedragscode die voorzitter Jean-Claude Juncker oud-eurocommissarissen wil opleggen, maar volgens de organisatie gaat de hervorming niet ver genoeg.
AFP or licensors

In een brief aan voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement doet Juncker vandaag formeel zijn plannen voor een nieuwe gedragscode voor oud-commissarissen uit de doeken die hij begin deze maand al in een interview met Le Soir verklapte.

Concreet wil hij dat oud-eurocommissarissen de Europese Commissie voortaan tot 24 maanden na het einde van hun mandaat verwittigen als ze een nieuwe baan hebben gevonden of andere professionele activiteiten aanvangen. Nu bedraagt die ontluizingsperiode 18 maanden. Voor de voorzitter van de Europese Commissie wil hij de termijn tot drie jaar optrekken.

Barroso en Kroes

Met de nieuwe regels hoopt Juncker tegemoet te komen aan de kritiek die rees toen oud-Commissievoorzitter José Manuel Barroso een baan bij Goldman Sachs aanvaardde, terwijl de Amerikaanse zakenbank de Griekse overheid jarenlang heeft geholpen de schuldcijfers op te smukken. Daarbij had hij de ontluizingsperiode van 18 maanden gerespecteerd, maar volgens velen maakte hij zich toch aan belangenvermenging schuldig.

Ook oud-eurocommissaris Neelie Kroes kreeg veel kritiek toen ze na haar mandaat aan de slag ging bij Uber terwijl ze het taxibedrijf tijdens haar jaren als commissaris had verdedigd. Daarnaast kwam haar naam in een slecht daglicht te staan toen die in de Bahama Leaks opdook.

Onafhankelijk ethisch orgaan

In een reactie is Transparancy International EU (TI) blij met de nieuwe regels. Tegelijk vindt de organisatie dat ze niet ver genoeg gaan. TI wil dat de ontluizingsperiode ook voor gewone eurocommissarissen op drie jaar komt te staan.

Daarnaast pleit TI voor de oprichting van een onafhankelijk ethisch orgaan dat zich over ethische en morele vraagstukken met betrekking tot oud-commissarissen en Europees Parlementsleden moet buigen. Nu zijn het de huidige eurocommissarissen die hun voorgangers in deze materie in de gaten moeten houden.

Europees ombudsman Emily O'Reilly reageert eveneens positief op de nieuwe regels, maar waarschuwt dat ze niet voor alle ethische problemen een oplossing bieden.