"Seksistisch" paard wil alleen maar door vrouwen worden bereden

Het Britse racepaard Actinpieces heeft het niet zo begrepen op mannen. Meer zelfs, het dier weigert pertinent te worden bereden door mannelijke jockeys. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt haar trainster aan CNN. De laatste man die het probeerde, werd op de grond gegooid en gebeten.

Koppigheid is een karaktereigenschap die wel meer paarden hebben, maar dat ze een volledig geslacht uitsluiten is wel uitzonderlijk. Toch heeft het Britse racepaard Actinpieces die opvallende voorkeur als het over jockeys gaat. Ze weigert immers te worden bereden door mannen. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt haar trainster Pamela Sly aan CNN. In de praktijk wordt ze daarom vooral bereden door de zusjes Gina en Bridget Andrews.

"Toen hun broer Jack het eens wilde proberen, werd hij door Actinpieces prompt op de grond gegooid", legt Sly voorts uit. "Toen hij haar opnieuw wilde bestijgen, begon ze hem te bijten." Ook als andere mannen de merry proberen te bestijgen, worden ze ofwel afgegooid ofwel laat ze duidelijk haar afkeuren blijken. "Bij vrouwen vertoont ze dit gedrag absoluut niet. Echt vreemd."

De enige man waarvoor Actinpieces enigszins tederheid voelt, is verzorger Bryan Drabner die haar enkel verzorgt en niet berijdt. "Ik denk dat ze met Bryan in de war is, want hij heeft lang haar en een paardenstaart."