"Wolven zullen steeds vaker op bezoek komen, maar we moeten niet bang zijn"

Na bijna tweehonderd jaar is de wolf opnieuw opgedoken in ons land. Dat bevestigt Waals minister van Natuur René Collin (CDH) na verschillende waarnemingen van jagers in de provincie Luxemburg. "Zij hebben van nature schrik van de mens, dus wij hoeven zeker niet bang te zijn", zegt een expert.

Geruchten zijn er al jaren, maar volgens de Waalse regering kan de terugkeer van de wolf nu ook officieel worden bevestigd. Een dikke maand geleden merkten enkele jagers het dier namelijk op in de bossen van Nassogne in de provincie Luxemburg. "De geobserveerde elementen zijn coherent: zowel wat de fysieke karakteristieken als het gedrag betreft. De waarneming is geloofwaardig", zegt minister Collin.

Het nieuws komt niet als een verrassing voor Jan Loos, de man achter de website welkomwolf.be. "Wij hebben de terugkeer van de wolf al jaren geleden voorspeld", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het was al lang zeker dat hij zou terugkeren. De vraag was enkel wanneer."

Hoewel de Waalse regering het nu voor het eerst officieel uitspreekt, is de wolvenkenner toch niet helemaal zeker. "Nu gaat het enkel om getuigenissen van jagers. De vorige waarneming - in 2011 - lijkt mij eigenlijk betrouwbaarder. Toen heeft een ploeg van "Dieren in nesten" een wolf kunnen filmen in de Naamse Ardennen. Blijkbaar hecht de Waalse regering meer geloof aan de visuele waarnemingen van jagers dan aan vastgelegde filmbeelden van een Vlaamse cameraploeg."

Opmars

Hoe dan ook is het voor Loos wel duidelijk dat de wolf aan een opmars bezig is in heel Europa. Zo leven in Duitsland en Frankrijk al heuse wolvenpopulaties met elk enkele honderden dieren. "Het gaat vaak om zwervende wolven, die verstoten zijn uit de groep of voor zichzelf uitmaken dat ze beter zelf een roedel kunnen stichten. Zij kunnen makkelijk honderd kilometer per nacht afleggen."

"We zullen dus steeds vaker wolven op bezoek krijgen", benadrukt de man. "Of ze hier ook roedels zullen vestigen, blijft wel koffiedik kijken. In Vlaanderen is het sowieso niet evident, maar in de Ardennen is dat niet ondenkbaar. Het zou hier hoe dan ook gaan om een klein groepje, aangezien ze een groot territorium nodig hebben. De plaats is snel volzet."

Wie een wolf tegenkomt, hoeft geen schrik te hebben. "Ze zijn niet gevaarlijk, want ze hebben schrik van de mens. Dat is er ooit letterlijk ingeklopt. Die schrik wordt bijna met de genen meegegeven. Die angst kunnen ze wel afleren. Het zijn opportunisten die de mens gaan opzoeken als er voedsel te vinden is."

Het is van 1840 geleden dat er wolven zijn opgemerkt in onze contreien. "Toen zijn de laatste wolven meedogenloos vervolgd en gedood." Nu is de wolf een beschermde diersoort in Europa door de conventie van Bern en de habitatrichtlijnen.