Anke Van dermeersch: "Ik ben en blijf senator"

Vlaams Belangpolitica Anke Van dermeersch kan in de Senaat blijven als gemeenschapssenator. De partijtop kan haar functie niet ontnemen, zegt de juridische dienst van het Vlaams Parlement. Maar daarmee lijkt de kous nog niet af voor de partijtop.

Het verhaal rond de Griekenlandreis van Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris is nog niet ten einde. De top van de partij besliste afgelopen weekend om de drie op de vingers te tikken na hun toespraak bij de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Van dermeersch werd uit het partijbestuur gezet en moest ook opstappen als gemeenschapssenator. 

Volgens Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, kon de fractie van de partij in het Vlaams Parlement beslissen over het zitje, maar dat sprak de politica zelf tegen. "Ik heb de eed afgelegd als senator en ben aanvaard door de Senaat. Zolang ik daar geen ontslag neem, is er geen plaats vrij", zei ze afgelopen maandag.

Het Vlaams Parlement lijkt Van dermeersch nu gelijk te geven. In een brief - die de politica zelf op Twitter postte - staat te lezen dat het de gemeenschapssenator zélf is die beslist over zijn of haar plekje. "Het parlementair mandaat is vrij en ongebonden. Juridisch is er geen enkele instantie of persoon die een deelstaatsenator zou kunnen verplichten ontslag te nemen."

Vlaams Belangfractievoorzitter Chris Janssens, die eveneens in het partijbestuur zit, bevestigt in "Villa politica" het nieuws. "Er was een verschil in visie tussen het Vlaams Parlement en de Senaat. De eerste zei oorspronkelijk dat het mandaat toebehoort aan de fractie, volgens de andere aan de senator zelf. Het Vlaams Parlement is nu blijkbaar op de eerste mening teruggekomen en volgt de mening van de Senaat."

Daarmee lijkt de kous nog niet af voor de partijtop. "Dit is het juridische luik, maar we zijn ook een politieke partij natuurlijk. Deze beslissing (om Van dermeersch te laten opstappen als gemeenschapssenator, nvdr.) is unaniem genomen binnen het partijbestuur en dus zullen we dit nu voorleggen aan de partijraad. We zullen kijken welke beslissing er uit de bus valt."

Van dermeersch en Filip Dewinter stapten in het begin van de week al naar diezelfde partijraad om de beslissing van de partijtop aan te vechten. Zij willen naar eigen zeggen vooral hun kant van het verhaal doen over de Griekenlandreis.

"Dewinter mag kandidatuur voor lijsttrekkersschap verdedigen"

In het interview met "Villa politica" ging Chris Janssens nog dieper in op de zaak. Op de vraag of Filip Dewinter nog lijsttrekker kan zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, wilde hij evenwel nog geen eenduidig antwoord geven.

Meest gelezen