Deze Trump-kerstversiering is iets voor Amerikanen met een dikke portemonnee

Wie nog originele kerstversiering zoekt, kan eventueel deze gouden pet overwegen om in de kerstboom te hangen. Al laat het prijskaartje vermoeden dat het niet onmiddellijk iets is voor de gemiddelde Amerikaan. Het kleinood is dan ook gemaakt uit 14 karaat goud.

Bij ons is het meestal wachten tot Sinterklaas is langs geweest voor de kerstboom wordt opgezet, maar in de Verenigde Staten wordt morgen met Thanksgiving het traditionele startschot van de eindejaarsperiode gegeven. Veel Amerikanen zijn dus volop bezig de kerstversiering in huis te halen. Gelukkig biedt president-elect Donald J. Trump op zijn officiële webshop soelaas: Een mini-"make America great again"-pet om in de kerstboom te hangen afgewerkt met 14 karaat goud. "Met deze kersversiering, springt eender welke kerstboom er sowieso tussenuit", klinkt het op de website.

Het kleinood is echter niet onmiddellijk iets voor de gemiddelde Amerikaan. Wie het in huis wil halen, moet er maar liefst 149 dollar voor ophoesten (zo'n 141 euro). En dat is exclusief verzendingskosten. Als u zich niet door die prijs laat afschrikken, weet dan dat u een Amerikaans staatsburger moet zijn om het aan te schaffen. Iedere aankoop van de Trump-website is feitelijk een rechtstreekse donatie aan de Trump-campagne. Buitenlanders mogen geen geld doneren aan campagnes van Amerikaanse presidentskandidaten.

Het petje is nog niet zo lang te koop op de website. Er prijken ook andere zaken op die er voor de verkiezingen nog niet te koop waren. Op zich lijkt het misschien vreemd dat de Trump-campagne nog steeds geld wil binnenhalen, want de verkiezingen zijn achter de rug. Die verkiezingscampagne heeft echter handenvol geld gekost. Cijfers voor deze stembusgang zijn er nog niet, maar Barack Obama had na zijn herverkiezing in 2012 zo'n 2,4 miljoen dollar openstaande schulden.

Volgens de Trump-campagne worden donaties en de opbrengsten van merchandising dan ook in eerste instantie gebruikt om die gemaakte schulden af te betalen. Wat overblijft wordt in een potje gestopt dat zal worden gebruikt om de Republikeinse campagne te financieren tijdens de volgende presidentsverkiezingen in 2020.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu