Ellen DeGeneres moet meer dan één traan wegpinken bij Obama

Ellen DeGeneres heeft meer dan één traan moeten wegpinken bij de uitreiking van de Medal of Freedom. Die werden in het Witte Huis voor de laatste keer uitgereikt door president Obama. Obama troostte haar met een knuffel.

DeGeneres, tv-presentatrice, actrice en stand-upcomedian, was een van de 21 artiesten, atleten en activisten die van Obama een Presidential Medal of Freedom kregen. Ook Robert De Niro, Tom Hanks, Bill en Melinda Gates, Robert Redford, Diana Ross en Bruce Springsteen (die nog optrad op de inauguratie van Obama in 2009) waren bij de gelauwerden die de hoogste burgerlijke onderscheiding kregen uit handen van Obama.

De presentatrice werd emotioneel toen ze werd aangekondigd als iemand "die ons getoond heeft dat een individu van de wereld een fijnere, liefdevollere plaats kan maken, wanneer we maar blijven voortzwemmen." Die opmerking was een verwijzing naar het stemmenwerk in "Finding Nemo". "In elke rol herinnert ze ons eraan om lief te zijn voor elkaar en de ander te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden."

Obama loofde haar inspanningen om op te komen voor de rechten van holebi's. "Nu is het makkelijk om te vergeten hoeveel moed er 20 jaar geleden nodig was om je coming-out te doen op het publieke toneel. Het was een ongelofelijke last om dat te dragen, om je carrière op die manier op het spel te zetten. Dat doen mensen niet vaak."

(lees verder onder video)

Eerder op de dag had DeGeneres foto's van zichzelf gepost buiten aan het Witte Huis. Ze was haar identiteitskaart vergeten en mocht van de security niet meteen binnen. Achteraf deelde ze nog een foto met daarop ook haar vrouw Portia de Rossi. "Ik hoop dat dit (de medaille) ook geldt als identiteitsbewijs."

Obama zei tijdens de ceremonie dat "iedereen hier op dit podium mij op een zeer sterke, persoonlijke manier heeft geraakt. Dit zijn mensen die me mee gemaakt hebben tot wie ik nu ben."