Grote klanten PostNL tegen overname door Bpost

Ook de grootste zakelijke klanten van PostNL, waaronder banken, verzekeraars en loterijen, hebben grote bedenkingen bij een overname van het postbedrijf door zijn Belgische branchegenoot Bpost. Dat liet de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) woensdag weten.

"De zo zwaar bevochten privatisering van de PTT naar uiteindelijk PostNL en de worsteling van de sindsdien tot de postmarkt toegetreden concurrenten hebben op dit moment geresulteerd in een beperkte mate van concurrentie", schrijft de VGP.

De belangenvereniging vreest dat die in gevaar kan komen als PostNL eigendom wordt van Bpost. "Een overname van PostNL door een buitenlandse partij waarin de overheid een aanzienlijk belang heeft, zou afbreuk kunnen doen aan de vrije postmarkt die na de privatisering van het huidige PostNL is ontstaan en in het ergste geval de klok ruim tien jaar terugzetten", klinkt het. De VGP roept de betrokken partijen daarom op om "voldoende waarborgen in te bouwen teneinde dit ongewenste scenario af te wenden".

PostNL verwierp onlangs een overnamevoorstel van Bpost. Het bedrijf blijft liever zelfstandig en weet zich daarin gesteund door de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp en een meerderheid in de Tweede Kamer.