Huishoudpersoneel Hotel Métropole staakt tegen "tirannieke" werkgever

Het huishoudpersoneel van het Hotel Métropole op het De Brouckèreplein in Brussel heeft het werk neergelegd. Het wil met de staking "het tirannieke gedrag" van de hotelbeheerder tegenover een werkneemster annex vakbondsvertegenwoordiger aanklagen.

De vakbondsvertegenwoordiger, Luisa Da Motta, werkt al meer dan 20 jaar in het hotel. Omdat ze de werkomstandigheden jaarlijks ziet verslechteren, besliste ze om zich kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen. Ze werd ook verkozen. 

Volgens de vakbond wordt de druk op de vrouw sindsdien verhoogd en wordt ze zelfs bedreigd. Ze zou ook opgesloten zijn geweest in een kamer, nadat ze onregelmatigheden in de verdeling van de fooien had aangeklaagd.

Toen Da Motta onlangs ziek werd, kreeg ze geen medische hulp. Terwijl de werkgever verplicht is die te geven. "Hoewel de personeelsdirecteur vandaag zijn excuses heeft aangeboden, is het kwaad geschied. Ze hebben hun ware gezicht getoond", klinkt het in een persbericht.

Met de staking vragen de vakbondsafgevaardigden van het FGTB "respect en een gelijke behandeling" voor alle werknemers en de opstart van een constructieve dialoog.