Kan cocktail met 9 bestaande geneesmiddelen kanker bestrijden?

Het Antikankerfonds van voormalig ondernemer Luc Verelst experimenteert momenteel met een nieuwe kankerbehandeling, op basis van doorsnee geneesmiddelen. De juiste cocktail van 9 "banale" geneesmiddelen wordt momenteel uitgetest op patiënten met een hersentumor, zo schrijft De Tijd.
Science Photo Library

In de behandeling van kanker wordt al jaren ingezet op wat in het jargon "repurposing drugs" wordt genoemd: bestaande medicijnen inzetten voor andere doeleinden. Het Antikankerfonds springt nu mee op de kar door onderzoek te ondersteunen op bestaande, oudere geneesmiddelen.

"Duur" onderzoek

Momenteel wordt er geëxperimenteerd met een cocktail van 9 bestaande medicijnen. Die worden samen toegediend aan patiënten met een hersentumor. Bij de middelen in de "kankercocktail" zit onder meer een ontwenningsmiddel dat wordt toegediend aan alcoholverslaafden als iets tegen hoge bloeddruk en artrose.

De medicijnen die nu worden gehercombineerd, zijn afkomstig van verschillende farmabedrijven en niet langer gepatenteerd. Van de meeste bestaat zelfs een generieke, goedkope versie. Dat betekent dat fabrikanten er weinig winst uit kunnen puren. Onderzoek met bestaande geneesmiddelen wordt daarom meestal gefinancierd door niet-commerciële instellingen, zoals het Antikankerfonds. Als non-profitorganisatie willen zij informatie over betrouwbare kankerbehandelingen toegankelijker maken.

Eén jaar

De proefpersonen hebben een specifiek profiel: ze hebben allemaal een kwaadaardige hersenkanker, waarbij hun tumor ook na intensieve chemotherapie blijft terugkeren. De patiënten worden een jaar lang behandeld. De testfase is begin november gestart, over twee maanden worden de eerste resultaten verwacht.