Merkel trekt van leer tegen "vals nieuws" op sociale media

"Vals nieuws" op sociale media is de ideale voedingsbodem voor populisme en radicale ideeën. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze pleit voor waakzaamheid.
AFP or licensors

Voor het eerst sinds ze zich heeft kandidaat gesteld voor een vierde ambtstermijn als bondskanselier van Duitsland, heeft Merkel de Bundestag of het Duitse parlement toegesproken. Eén thema haalde daarbij de overhand: de gevolgen van zogenoemd "vals nieuws" dat via sociale media circuleert.

"Met de digitalisering en het internet moeten we dit fenomeen niet onderschatten", zei Merkel. "Vandaag consulteren veel mensen media die heel andere journalistieke regels hanteren dan die regels die tot voor kort golden."

"Ik wil niet zeggen dat dit de enige oorzaak is van de opkomst van populisme, maar ik wil wel opmerken dat de manier waarop mensen zich een mening vormen vandaag heel anders verloopt dan 25 jaar geleden."

Merkel verwees onder meer naar valse nieuwssites, kunstmatige intelligentie, trolls en berichten die zichzelf via algoritmes genereren. "Veel is veranderd terwijl de mondialisering voortschrijdt. Het politieke debat speelt zich vandaag in een compleet andere mediaomgeving af dan na de val van de Berlijnse muur in 1989. Populisme en extreme ideologieën maken opgang in de westerse democratieën."

AFP or licensors