Moordenaar Jo Cox is schuldig bevonden

In Londen heeft een jury Thomas Mair schuldig bevonden aan de moord op het Britse parlementslid Jo Cox. Dat melden Britse media. Hij krijgt levenslang.

Negentig minuten. Zoveel tijd had de jury na een proces van zeven dagen nodig om Mair schuldig te bevinden aan de moord op Cox en hem een levenslange gevangenisstraf op te leggen.

Het parlementslid van Labour was op 16 juni net uit haar wagen gestapt in Birstall toen Mair haar aanviel. Hij schoot haar twee keer in het hoofd en een keer in de borst met een jachtgeweer. Vervolgens stak hij haar 15 keer met een mes. Cox werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar stierf in de ambulance. Ze was 41 en de moeder van twee kinderen.

Tijdens de aanval riep Mair volgens getuigen kreten als "this is for Britain", "keep Britain independent" en "Britain first", een verwijzing naar het brexitreferendum dat een week later zou plaatsvinden. Cox was een tegenstander van de brexit en voerde actief campagne tegen de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De moord leek dan ook van meet af aan politiek geïnspireerd.

AFP or licensors

"Extremen van menselijkheid komen samen"

Uit het onderzoek bleek algauw dat Mair een extreemrechtse fanaticus is met sympathieën voor het naziregime en de Apartheid in Zuid-Afrika. De aanklacht voor moord heeft hij nooit ontkend. Evenmin heeft hij die bevestigd.

"De brutaliteit van de moord op Cox en de lafheid van haar moordenaar brengen de twee extremen van menselijkheid samen", verklaarde openbaar aanklager Richard Whittam rijdens zjin slotpleidooi.