Morgen betoging non-profit: "Blijf met de auto weg uit Brussel"

Wie morgen naar Brussel pendelt, houdt best rekening met een betoging van de non-profitsector. Zo'n 10.000 demonstranten worden in hartje Brussel verwacht. Om 9.30 uur verzamelen de betogers aan het Noordstation en trekken ze richting Albertinaplein, nabij het Centraal Station. De lokale politie vraagt om niet met de auto naar de hoofdstad te komen.

De lokale politie verwacht zware verkeershinder. De socialistische bediendenvakbond schat immers dat 10.000 betogers naar Brussel zullen afzakken. Zij verzamelen om 9.30 uur aan het Noordstation in Brussel. Van daaruit gaat het via de Kleine Ring, tussen Rogier en Madou, richting Congresstraat en de Koninginnelaan naar het Albertinaplein aan het Centraal Station. Daar wordt de demonstratie rond 15 uur ontbonden.

De openbare parkings op het parcours zullen slechts beperkt toegankelijk zijn, zo wordt ook gewaarschuwd. Wie toch in de hoofdstad moet zijn, kiest best voor het openbaar vervoer. Maar hou er rekening mee dat het openbaar vervoer ook hinder kan ondervinden.

Minimumdienstverlening voor patiënten

Met de actie kunnen mensen hinder verwachten in ziekenhuizen, woonzorgcentra, zorginstellingen, kinderopvang en culturele centra.

Volgens Jan Piet Bauwens van de BBTK is de actiebereidheid "redelijk groot". Toch hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de dienstverlening. "De minimumdienstverlening is gegarandeerd", klinkt het. "Als er meer personeel wil actievoeren dan werken, kunnen altijd mensen worden opgevorderd", benadrukt Bauwens.

Waarom is de non-profitsector boos?

Het is een nationale betoging tegen de hoge werkdruk en het grote personeelstekort in de zorgsector. De regering wil snoeien in de extra vrije dagen voor oudere werknemers.