Onderzoekscommissie naar Kazachgate komt er

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie naar Kazachgate, de zaak rond de Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev en voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR). De oppositie heeft ook de N-VA weten te overtuigen met haar rapport over de zaak.
Voormalig senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR)

De zaak-Chodiev beroert al enkele weken de politieke wereld. De Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev zou erin geslaagd zijn de zogenoemde afkoopwet sneller door het parlement te krijgen met de hulp van de voormalige Senaatsvoorzitter Armand De Decker.

Ook de N-VA is nu overtuigd door de argumenten van de voltallige oppositie om een onderzoekscommissie op te richten. "De deur staat wagenwijd open", zei fractieleider Peter De Roover vanmorgen. Hij wil ook dat uitgezocht wordt hoe Chodiev de Belgische nationaliteit verworven heeft.

Ook de MR én De Decker zeiden eerder al zich niet te verzetten tegen een onderzoekscommissie. Open VLD en CD&V zaten op diezelfde lijn.

"Dit stinkt tot in Parijs"

Volgens oppositiepartij Groen "stinkt dit potje van hier tot in Parijs, waar de advocate van meneer Chodiev ondertussen in verdenking is gesteld", zegt voorzitter Meyrem Almaci. "Dit onderzoek toont heel duidelijk aan dat op vraag van de Antwerpse diamantlobby, in combinatie met de Kazachse maffia, wetten op bestelling kunnen worden gemaakt. Dat moet worden onderzocht."

Door de afkoopwet konden grote fraudeurs hun straf afkopen. Door een fikse boete te betalen, konden ze een rechtszaak vermijden. De wet wordt voorlopig niet meer toegepast.

De Vadder: "Ik hoop dat de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn"