Openbare aanklager vordert dertig jaar in zaak rond Antwerpse Syriëstrijder

Het proces van de Syriëstrijder die terechtstaat voor een terroristische moord gepleegd in Syrië, is vanochtend van start gegaan in Antwerpen. De openbare aanklager eist een celstraf van dertig jaar.
Jasper Jacobs

In Antwerpen is de rechtszaak tegen een teruggekeerde Syriëstrijder begonnen. Het proces was eerder deze week uitgesteld, omdat de beklaagde niet was komen opdagen. De man was vanochtend wel aanwezig op het proces.

De man had vrijdag laten weten niet voor de rechtbank te willen verschijnen. Daardoor kreeg het personeel dat hem moest overbrengen vanuit Gent andere opdrachten. Toen de melding binnenkwam dat de man toch moest verschijnen op zijn proces, was het voor de Gentse politie te laat om nog gespecialiseerd personeel te voorzien dat hem kon begeleiden naar de Antwerpse rechtbank. Daarom werd zijn overbrenging maandag geannuleerd.

De man staat terecht voor een terroristische moord die hij drie jaar geleden in Syrië zou hebben begaan. De verdachte was lid van Sharia4Belgium en heeft in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn vriendin verteld dat hij een man heeft vermoord. Zijn advocaten betwisten nu de inhoud van dat gesprek.