Roa over verdwenen werk: "Spijtig dat een van mijn enige Brusselse werken verdwijnt"

De "sleepy pigs" van Roa, een graffititekening van drie luie, opeengestapelde varkens verdwijnen uit het Brusselse straatbeeld. Door renovatiewerken aan het pand moest de tekening verdwijnen, iets wat de eigenares van het pand zelf bijzonder jammer vindt.

Jarenlang sierden ze de zijgevel van kapperszaak "Eaucontreair" in Brussel: de "sleepy pigs" van Gentse straatkunstenaar Roa. Vier varkens die hun roes lijken uit te slapen: drie liggen opeengestapeld, eentje ligt iets verderop. Maar dat is verleden tijd, want sinds een paar dagen is het kunstwerk helemaal verdwenen. Renovatiewerken dwongen de eigenaars van het pand tot de spijtige beslissing.

"Er moesten renovatiewerken uitgevoerd worden aan de muur, omdat we met vochtigheid kampten. Het pand staat geklasseerd als monument en als we de tekening wilden behouden, moesten we een aanvraag indienen of de tekening kon opgenomen worden in het dossier van het pand. Maar die beslissing zou lang kunnen aanslepen. Met dat in het achterhoofd en daarbij de onzekerheid dat we niet wisten of de tekening geklasseerd zou worden, hebben we beslist om de tekening te verwijderen", legt eigenares Maryline Mendes uit aan onze redactie. Technisch bleek het niet mogelijk om de gevel te renoveren zonder "sleepy pigs" te verwijderen.

Een beslissing die ze met pijn in het hart nam. "Het is een fantastisch werk en ik had het graag behouden." Haar partner heeft wel contact opgenomen met de kunstenaar via de beheerder van zijn Facebookpagina om hem te laten weten dat het werk zou verdwijnen. Ook de buren vinden het bijzonder jammer dat het werk verdwijnt. Concertzaal AB liet dat duidelijk verstaan op hun Facebookpagina.

Lees verder onder de afbeelding.

De kunstenaar zelf heeft een dubbel gevoel dat zijn werk verdwenen is, zo zegt Bjorn Van Poucke, oprichter van "Street Art Belgium" aan onze redactie. Van Poucke had contact met Roa nadat de eigenaars hadden laten weten dat het werk zou verwijnen. "Enerzijds hoort het bij de dynamiek van street art, het is een tijdelijke kunst. Maar anderzijds vindt Roa het wel jammer, omdat het een van zijn weinige kunstwerken in Brussel is. Hij zal binnenkort nog eens moeten passeren in onze hoofdstad. Als hij de tijd vindt natuurlijk", besluit Van Poucke lachend. Wie de graffitikunst van Roa graag wil bewonderen, kan wel nog terecht in onder andere Gent, Oostende en Doel.

Roa is de pseudoniem van een anonieme kunstenaar uit Gent. Hij heeft wereldwijd faam vergaard met zijn zwart-wit graffititekeningen van - vaak dode - dieren. Internationaal is zijn werk te bezichtigen in onder andere Londen, New York, Berlijn, Parijs, ...