Syrisch meisje (7) houdt oorlogsdagboek bij op Twitter

Het verhaal van kinderen in oorlogsgebied wordt niet altijd gehoord. Daar wil de moeder van het Syrische meisje Bana (7) verandering in brengen. Via Twitter vertelt ze het verhaal van de strijd in Aleppo, door de ogen van haar dochter.

Bana Alabed woont in het oosten van de belegerde stad Aleppo. Ze heeft intussen een slordige 89.000 volgers op Twitter. Van over de hele wereld wordt haar hedendaags oorlogsdagboek gevolgd. Haar moeder Fatemah post korte tweets, waarin Bana omschrijft hoe ze zich voelt. Die wisselt ze af met filmpjes van haar dochter tussen het oorlogspuin. De vaste hashtag die geregeld opduikt is #standwithAleppo.

Hun bedoeling is simpel: beelden van het dagelijkse leven in een oorlogsland delen met de wereld. Zo vertelt Bana onder meer dat ze moeilijk in slaap raakt "omdat er elke nacht bombardementen zijn". Of dat ze ziek in bed ligt, "omdat er geen medicijnen meer voorradig zijn in Aleppo". Even goed toont ze choquerende beelden van neergeschoten vriendjes uit haar voormalige school.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel op Bana's Twitteraccount. Haar berichten hebben af en toe ook leuke gevolgen: zo kreeg haar rechtstreekse oproep aan Harry Potter-auteur J.K. Rowling, om haar enkele boeken toe te sturen gehoor. Als fan van de Potterfilms kreeg ze enkele boeken doorgestuurd, waar ze met zichtbaar plezier in leest.

Een greep uit Bana's tweets

De integrale BBC-reportage over Bana vind je hier.