Syrische Witte Helmen verontschuldigen zich voor "mannequin challenge"

De Syrische Witte Helmen hebben zich verontschuldigd voor een "mannequin challenge" die ze gemaakt hebben van een reddingsactie. Op dat filmpje was veel kritiek gekomen en de hulporganisatie noemt het nu een "beoordelingsfout".
De "mannequin challenge" van de Witte Helmen (beeld: Youtube).

De Syrische Witte Helmen, de Syria Civil Defence, zijn een organisatie die in de door de rebellen gecontroleerde gebieden in Syrië hulp bieden aan slachtoffers van bombardementen en beschietingen, en zij krijgen steun van het westen. 

Vrijwilligers van de organisatie hadden een "mannequin challenge"-filmpje voor Youtube opgenomen, waarbij een slachtoffer bedekt met stof gedeeltelijk onder het puin ligt, en twee Witte Helmen gebogen over hem staan. Op het einde van het filmpje komen de Witte Helmen in actie en halen ze de man vanonder het puin.

Op sociale media kwam daar kritiek op, en de geloofwaardigheid van andere filmpjes van reddingsoperaties van de Witte Helmen werd in twijfel getrokken, ook door de media die onder controle van het regime van president Bahar al-Asad staan.  

Het filmpje werd weggehaald van Youtube, en de Syria Civil Defence, de Witte Helmen, noemde in een verklaring het filmpje een beoordelingsfout en verontschuldigde zich voor de vrijwilligers die het filmpje gemaakt hadden.

Ook RFS (Revolutionary Forces of Syria Media Office), de organisatie die de films van de Witte Helmen verspreidt, postte daarop een verduidelijking, waarin de media die onder controle staan van Assad het verwijt kregen de zaken te verdraaien.  

Witte Helmen zoeken naar overlevenden na een bombardement in Aleppo (grab van een Youtube-film van de Witte Helmen).