Trump benoemt eerste vrouwelijke minister

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerste vrouwelijke minister benoemd. De conservatieve activiste en miljardair Betsy DeVos wordt minister van Onderwijs in zijn kabinet. Eerder op de dag benoemde hij Nikki Haley tot de ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Opmerkelijk, want zij toonde zich meermaals een koele minnaar van hem.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De 58-jarige DeVos was tussen 1996 en 2000 en later opnieuw van 2003 tot 2005 de voorzitster van de Republikeinse Partij in de staat Michigan. "Onder haar leiderschap zullen we het Amerikaanse onderwijssysteem hervormen en de bureaucratie doorbreken die onze kinderen in de weg staat, zodat we onderwijs van wereldklasse en vrije keuze kunnen aanbieden aan alle families", zegt Trump in een mededeling.

In een korte reactie op Twitter laat DeVos weten blij te zijn met de benoeming. "Ik ben vereerd om samen te werken met de president-elect rond zijn visie om het Amerikaanse onderwijs weer groot te maken. Het status quo in onderwijs is onaanvaardbaar."

Ambassadeur VN

Eerder op de dag benoemde de toekomstige president Nikki Haley tot de ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. zij is de dochter van Indiase immigranten, een vrouw die streeft naar verdraagzaamheid en sinds zes jaar de gouverneur van South Carolina.

De keuze is opvallend gezien Haley tijdens de kiescampagne van Trump nog felle kritiek op hem uitte omdat hij white supremacists of blanke racisten niet hard genoeg zou veroordelen. Sommigen zien in haar benoeming dan ook een poging van Trump om zijn kwetsende commentaren over immigranten, minderheden en vrouwen goed te maken.

Haley haalde vorig jaar het nieuws nadat ze een wet had ondertekend die de zogenoemde confederate flag in het parlement van South Carolina verbood (zie video's onder). Dat is de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika uit de burgeroorlog en staat als dusdanig voor velen nog steeds symbool voor slavernij.

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen steunde Haley nog de rivalen van Trump. Vorige maand verklaarde ze dat ze alsnog voor hem zou stemmen bij de presidentsverkiezingen, zij het dat ze ernstige bedenkingen bij zijn persoonlijkheid had.

AFP or licensors