Trump wil NASA-middelen voor klimaatonderzoek schrappen

Donald Trump is van plan om ruimtevaartorganisatie NASA in de toekomst geen geld meer te geven voor onderzoek naar het klimaat op aarde. De NASA moet zich focussen op de verdere exploratie van de ruimte, klinkt het. Wetenschappers reageren misnoegd.

Met een uitgebreid netwerk aan satellieten in de ruimte biedt de NASA aan de wetenschappers op aarde een belangrijke blik op de klimaatverandering. Het onderzoek is wereldvermaard, en het begrote budget voor volgend jaar stijgt naar zo'n 2 miljard dollar. Ter vergelijking: voor onderzoek naar het heelal is 2,8 miljard voorzien in 2017.

Maar onder het beleid van de nieuw verkozen president Trump zal er allicht een verandering van focus komen. Hij wil tegen het einde van de eeuw ons hele zonnestelsel hebben onderzocht. En daar moet de focus van de NASA liggen, vindt het team van Trump.

"We zien voor de NASA een rol weggelegd in de verdere ontdekking van de ruimte. Wetenschappelijk onderzoek over de aarde wordt best gedaan door andere agentschappen. In de toekomst moeten de klimaatprogramma's dan ook naar die agentschappen worden verplaatst", zegt Bob Walker aan de Britse krant The Guardian. Walker is een belangrijke adviseur van Trump.

"Huidige onderzoek erg gepolitiseerd"

Volgens Walker is onderzoek naar klimaat wel degelijk noodzakelijk, maar is dat onderzoek nu "erg gepolitiseerd, wat het werk van heel wat wetenschappers ondermijnt". "De beslissingen van meneer Trump zullen gebaseerd zijn op pure wetenschap, niet op gepolitiseerde wetenschap."

Gisteren nog kwam Donald Trump zelf enigszins terug op zijn harde scepticisme over de band tussen menselijke activiteit en klimaatopwarming. Adviseur Walker blijft sceptisch. "De twijfel over de rol van de mens is een visie die gedeeld wordt door de helft van alle klimatologen. We hebben goede wetenschap nodig om ons te vertellen wat de realiteit is, zonder dat politici daarin tussenkomen."

"Terugkeer naar de donkere tijden"

Wetenschappers reageren alvast misnoegd op de aankondiging uit de entourage van Trump. "Het stopzetten van het NASA-onderzoek naar klimaat op aarde zou een enorme stap achteruit zijn, mogelijk zelfs een vernietigend stap", aldus Kevin Trenberth van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research. "Het zou ons terug in de "donkere tijden" katapulteren, toen we geen satellieten hadden. Dit zou een heel kortzichtige beslissing zijn."

Ook Michael Mann, klimaatonderzoeker bij de Penn State University, wijst op de noodzaak van onderzoek door de NASA. "De ruimtevaartorganisatie heeft een kritische en unieke rol in het observeren van de aarde en klimaatverandering."