Trump ziet geen graten in combinatie zakenimperium en presidentschap

Donald Trump ziet geen enkele reden om tijdens zijn presidentschap niet aan zaken te doen. In een gesprek met de journalisten en eindredacteurs van The New York Times stelt de toekomstige Amerikaanse president de huidige conventies in vraag en zegt hij dat geen enkele wet hem gebiedt om zijn zakenimperium en het hoogste politieke ambt strikt gescheiden te houden. Hij is wel van plan om de dagelijkse leiding van zijn imperium over te laten aan zijn kinderen.

Trump sprak een uur lang met de politieke journalisten en eindredacteurs van The New York Times. Hij straalde zelfvertrouwen uit, maar gaf ook toe ontzag te hebben voor het presidentiële ambt. "Het is een overweldigende job, maar ik ben niet overdonderd", aldus de miljardair. Volgens de journalisten kwam Trump heel impulsief over, en spraken veel van zijn impulsieve uitspraken elkaar tegen.

Trump sprak onder meer over zijn zakenimperium en stelde dat het merk Trump nu hotter is dan vroeger. Maar volgens hem heeft hij het recht volledig aan zijn kant als het gaat over eventuele belangenconflicten.

"Geen belangenconflicten"

Het is zo goed als onmogelijk om zijn ondernemingen te verkopen, stelt Trump, omdat het om vastgoedholdingen gaat. Maar hij wil wel "iets" doen om zijn zakendoen en zijn regeringswerk gescheiden te houden. Zo heeft hij het management van zijn bedrijven overgedragen aan zijn kinderen. Dat is volgens hem voldoende om belangenconflicten te vermijden.

Trump ziet er dan ook geen graten in om zijn zakencontacten in het Witte Huis uit te nodigen. Hij beschuldigde zijn critici ervan dat ze hem willen isoleren van zijn kinderen terwijl die zijn zaken runnen. "Als het van hen zou afhangen, dan zou ik mijn dochter Ivanka nooit meer mogen zien."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Om de schijn van belangenvermenging tegen te gaan zou hij zijn schoonzoon geen job in het Witte Huis geven, maar eventueel speciaal gezant voor het Midden-Oosten maken.

"De president van de Verenigde Staten mag om het even welk belangenconflict hebben, maar ik wens dat niet", aldus Trump die er nog aan toevoegde dat zijn schoonzoon als praktiserend Jood "zeer nuttig" zou kunnen zijn om het conflict in de regio op te lossen.

Geen voorstander meer van waterboarden

Trump toonde zich voor zijn verkiezing een voorstander van waterboarden, een foltertechniek die onder Obama verboden werd. Nu stelde hij dat hij van mening veranderd was na een gesprek met de oud-generaal van de Amerikaanse marine, James N. Matis. Hij herhaalde dat hij "ernstig overwoog" om Matis minister van Defensie te maken.

Zijn eerdere belofte om uit het internationale klimaatakkoord te stappen, wou hij niet meer herhalen. "Ik ben het zorgvuldig aan het bestuderen", aldus Trump die voor het eerst ook het oorzakelijke verband tussen de mens en de klimaatopwarming erkende. Een van de leden van zijn transitieteam staat bekend als een felle tegenstander van dat akkoord, maar Trump houdt naar eigen zeggen "een open blik" aan. "Propere lucht en kristalhelder water zijn van levensbelang."

Klik met Obama

Donald Trump verzekerde dat hij niet van plan was om extreme gedachten aan te hangen en veroordeelde met klem een bijeenkomst van Amerikaanse neonazi's vorige week in New York.

Hij verdedigde ook vurig de aanstelling van Steve Bannon als zijn belangrijkste strateeg. Bannon staat bekend om zijn extreemrechtse ideeën. Maar dat beeld klopt niet, stelt Trump. "Ik ken Steve Bannon al een hele tijd. Als ik zou denken dat hij een racist of extreemrechts is, dan zou ik er niet aan denken om hem aan te nemen."

Met Obama klikt het dan weer onverhoopt goed, beweert Trump. "Ik vond hem echt heel sympathiek en ik ben een beetje verbaasd dat ik jullie dat hier nu vertel."