Vandeurzen: "Ouderen willen zo lang mogelijk in vertrouwde omgeving wonen"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is het niet eens met de studie die moet bewijzen dat er momenteel heel wat rusthuisbedden minder zijn dan de overheid zelf nodig acht. Volgens hem zegt het aantal bedden niet alles en wordt er ook geïnvesteerd in thuiszorg.

In Vlaanderen zijn er momenteel 75.000 rusthuisbedden beschikbaar. Dat waren er nooit meer, maar toch zijn het er nog steeds veel te weinig. Volgens een nieuwe studie van VUB-professor gerontologie Christel Geerts, die eveneens SP.A-politica is, zijn er op dit moment 22.000 bedden minder dan de overheid zelf nodig acht.

Die resultaten worden in twijfel getrokken door minister van Welzijn Vandeurzen. "Er is nog nooit zo snel en zo massaal geïnvesteerd in de uitbreiding van ouderenzorg", zegt hij in "Terzake". De regering baseerde zich in 2015 - toen het verantwoordelijk werd voor de materie - op een studie van het Kenniscentrum, waarin staat dat er tegen 2025 een groot aantal nieuwe woongelegenheden moet worden gecreëerd. "We hebben aan een razendsnel tempo bijkomende capaciteit gecreëerd. In totaal zullen er 9.800 plaatsen bijkomen op vier jaar tijd."

Bovendien zegt het aantal bedden lang niet alles volgens de minister. "We hebben als regering al maanden geleden gezegd dat er een grondige hervorming nodig is in de ouderenzorg. De wensen van mensen en de technologie zijn veranderd de afgelopen jaren."

"We gaan de komende jaren fors investeren", zegt de minister. "Maar daarbij mogen we niet kiezen voor enkel meer van hetzelfde van vroeger. Enkel meer woonzorgcentra is niet de wens van de Vlaming en dat zullen we dus ook niet doen. Als u en ik oud zijn, zullen we zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving willen blijven wonen. De meeste ouderen gaan pas naar een woonzorgcentrum zodra het thuis echt niet meer verder kan. Daarom zetten we ook in op thuiszorg, thuiszorgondersteunende en mantelzorgondersteunende voorzieningen. Goede ouderenzorg impliceert beschikbare, betaalbare en kwaliteitsvolle zorg."

Directeur rusthuis: "Mijn eigen moeder kon hier niet binnen"

Thuiszorg pleit voor investeringen om mensen langer thuis te houden