Verzekeraar Generali gaat fors besparen

Verzekeraar Generali, de op twee na grootste van Europa, gaat fors besparen. Dat heeft het Italiaanse bedrijf bekendgemaakt op een investeerdersdag in Londen. Generali wil zich uit niet-rendabele markten terugtrekken en in de rest van de landen snoeien in de structuren.

Het bericht dat er bij de verzekeraar 8.000 banen worden geschrapt - zoals persagentschap Reuters meldde - wordt door topman Philippe Donnet tegengesproken. De man sluit niet uit dat er banen zullen verdwijnen, maar wilde zich niet vastpinnen op een cijfer. Het is in elk geval de bedoeling om het personeelsbestand via natuurlijke afvloeiingen en minder aanwervingen aan te passen.

De werknemers die blijven, zullen ook productiever moeten worden. Het premie-inkomen per werknemer moet tegen 2019 met 15 procent omhoog. In dezelfde periode moeten de kosten in de zogenoemde "mature markten" met 200 miljoen euro naar beneden, terwijl de verkoop van de niet-rendabele activiteiten 1 miljard euro zou moeten opbrengen.

Bij Generali werken wereldwijd meer dan 76.000 mensen. In België telt de groep zo'n 450 medewerkers en een half miljoen klanten.

De verzekeringsmaatschappijen in Europa hebben het moeilijk door het lagerenteklimaat, de strengere regelgeving en de hevige concurrentie.