Voortaan gratis sms bij ramp of aanslag

Binnenkort krijgt wie zich tijdens een ramp of aanslag in een risicozone bevindt, een sms van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. De Kamer keurt normaal gezien vandaag een wetsontwerp van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) daarover goed. De maatregel is bedoeld om de hulpverlening tijdens crisissituaties vlotter te laten verlopen.

Mobiele operatoren zullen in de nabije toekomst verplicht een gratis sms moeten versturen naar hun abonnees die zich in een rampgebied bevinden.

"Zij kennen de locatie van elke gsm of smartphone. Het is voor hen dan ook gemakkelijk om alle mensen in een afgebakende zone te verwittigen en instructies te geven", legt De Croo uit in Het Laatste Nieuws. Het gaat om instructies als het sluiten van ramen of deuren bij een giframp of evacuaties bij noodweer.

Het wetsontwerp doet geen afbreuk aan het recht op privacy, aldus nog De Croo. Zo zullen de operatoren na het versturen van een tweede sms dat het gevaar geweken is, de locatiegegevens van de abonnees in kwestie moeten wissen.