Wat levert de titel van hofleverancier op?

Elk jaar ontvangt koning Filip de hofleveranciers op het paleis. Voor bedrijven en zaken is dit een felbegeerd kwaliteitslabel. Ons land telt meer dan honderd hofleveranciers. Maar wat levert het hofleveranciers zelf op, buiten de titel dan? Een grotere verkoop? Een grotere naambekendheid? We deden een kleine rondvraag.

Speelgoedhandel Serneels in Brussel

Broer en zus Brigitte en Alain Serneels houden al jaar en dag een speelgoedzaak op de Louizalaan open. "We deden een aanvraag tot hofleverancier in 2013, toen er opnieuw kinderen op het paleis rondliepen (sinds 2013 zit koning Filip namelijk op de troon, red.)", vertelt eigenares Brigitte Serneels. De koning keurde datzelfde jaar de aanvraag goed.

In de verkoop voelt Serneels het hofleverancierschap niet echt, het gaat meer om het prestige. "Je hebt ten eerste de erkenning dat je kwaliteit of een zekere service levert en ten tweede maakt het een verschil naar het buitenland toe. Als andere koningshuizen naar België komen, kijken ze de lijst van hofleveranciers in."

Koningin Mathilde en koning Filip komen zelf langs in de winkel om geschenkjes te kopen. "Voor wie de geschenken zijn, weet ik nooit", zegt Brigitte Serneels. Vaak worden de producten van hofleveranciers ook aan bevriende staatshoofden gegeven. Serneels benadrukt dat het paleis telkens betaalt voor het speelgoed.

Piano's Maene in Brussel

Piano's Maene is intussen ook al drie jaar hofleverancier. "We werken sinds de jaren 70 samen met het Belgische hof, maar in 2013 bestonden we 75 jaar. In het kader van die viering hebben we een aanvraag tot hofleverancier ingediend", legt manager Stefaan Vanfleteren uit.

Of de verkoop nu gestegen is, kan hij moeilijk inschatten. Maene is sowieso al een gevestigde naam als het over instrumenten gaat. Vanfleteren noemt het een "bekroning": "Het bevestigt de kwaliteit en de service die je levert. We zijn er trots op én spelen dat discreet uit op bijvoorbeeld onze website en op ons briefpapier."

Voor wie er op het paleis al eens een piano geleverd is -prinses Elisabeth speelt piano- wil hij niet kwijt. Van een hofleverancier wordt immers enige discretie verwacht. Vanfleteren wil wél kwijt dat de koning netjes betaald. "Financieel gelden er geen andere voorwaarden."

Euro-Mousse in Ninove

Kim Michiels is zaakvoerder van Euro-Mousse uit Ninove. Het bedrijf is sinds vorig jaar hofleverancier en maakt onder meer matrassen en hoofdkussens. Ook hier kwam het brevet niet uit de lucht vallen. "We leverden al onder koning Boudewijn aan het hof", vertelt Michiels.

"Het brevet vertaalt zich niet direct in de verkoop", merkt hij op. "Maar staat zeker garant voor kwaliteit." Het hof plaatst telkens een bestelling. Toch is hij niet zeker dat de koning en koning slapen op één van zijn kussens of matrassen. Het staat hen vrij elders te kopen.