Wilders op proces: "Mensen die me willen stoppen, zullen me moeten vermoorden"

Geert Wilders zal zich nooit door iemand de mond laten snoeren. Dat heeft de Nederlandse PVV-leider gezegd tijdens het slotwoord op zijn proces. "Mensen die me willen stoppen, zullen mij eerst moeten vermoorden."

De laatste dag van het proces-Wilders kan zowel nationaal als internationaal op heel wat belangstelling rekenen. De Nederlandse politicus staat terecht voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraak. Aanvankelijk besloot de man het proces te boycotten, maar begin deze week liet hij weten dan toch te zullen opdagen voor het slotwoord.

In zijn toespraak had Wilders het vooral over de vrijheid van meningsuiting, de enige vrijheid die hij naar eigen zeggen nog heeft. "Ik weiger te geloven dat we vrijheid zomaar opgeven. We zijn Nederlanders, daarom spreken we nooit met meel in de mond. Ik zal dat nooit doen. Ik zal me door niemand de mond laten snoeren."

De politicus zegt dat het zijn taak is om "de problemen in Nederland" te benoemen. Hij heeft het dan over "de islam, het terrorisme, migratie uit islamitische landen en het mega-Marokkanenprobleem". "Ik mag niet zwijgen, ik moet erover spreken. Dat is mijn plicht, ik ben politicus. Mensen die mij willen stoppen, zullen mij eerst moeten vermoorden."

"Dit proces stinkt langs alle kanten", zei Wilders nog. "Het zou in Turkije of Iran, waar de oppositie ook voor de rechter wordt gesleept, niet misstaan. Het is een aanfluiting voor onze rechtsstaat. Als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland."

De politicus vroeg op het einde van zijn pleidooi aan de rechter om hem vrij te spreken. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week al 5.000 euro boete voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. De uitspraak wordt op 9 december verwacht.

Waar gaat het over?

De hele zaak gaat over een uitspraak die Geert Wilders deed in maart 2014 tijdens de verkiezingscampagne. Hij vroeg zijn aanhangers in een café in Den Haag toen of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kreeg duizenden klachten binnen over de uitlatingen.