50.000 Israëli's geëvacueerd door hevige bosbranden

Tienduizenden Israëli's zijn geëvacueerd uit de havenstad Haifa als gevolg van hevige bosbranden. Die teisteren al drie dagen het noorden en het centrum van het land, en worden aangewakkerd door een abnormale droogte en hevige winden. Volgens de politie zijn een aantal van de branden aangestoken "uit politieke motieven".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Inwoners van Haifa vluchten weg voor de vlammen.

Haifa is met 300.000 inwoners de op twee na grootste stad van Israël en 50.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd, omdat de bosbranden het centrum van de stad bereikt hebben.

De burgemeester van de stad zei dat hij vreest voor zijn stad en hij riep de inwoners met sproei-installaties op die aan te zetten om de vlammen weg te houden. "Elke wijk van onze stad ligt tussen de bossen, en hoewel we daar trots op zijn, is het voor het ogenblik een probleem", zo zei hij op televisie.

Over de stad hangt een dikke rookwolk en scholen en universiteiten zijn ontruimd, evenals een rusthuis. Twee gevangenissen in de buurt hebben gevangenen overgebracht naar elders.

Droog

Een gebrek aan regen en zeer droge, krachtige oostenwinden hebben de bosbranden deze week verspreid over het centrum en het noorden van het land. Er woeden nu branden in de bossen ten noorden van Jeruzalem, rond Haifa, op de heuvels in het centrum en het noorden van het land en in delen van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Honderden woningen zijn beschadigd of vernietigd, maar tot nog toe zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. Enkele tientallen lichtgewonden zijn behandeld in ziekenhuizen, voornamelijk voor ademhalingsproblemen.

De branden verspreiden zich razendsnel doordat het abnormaal droog is in Israël, het heeft al in maanden niet meer geregend in grote delen van het land. Vandaag zijn de branden nog aangewakkerd door een felle wind, en weersvoorspellers verwachten niet snel verandering in die omstandigheden. Verwacht wordt dat de wind nog verschillende dagen zal aanhouden en de regen die normaal valt in dit seizoen, wordt helemaal niet verwacht. Pas tegen maandag of dinsdag zou de lucht iets minder droog worden.

Israël heeft hulp gevraagd aan andere landen om de branden onder controle te krijgen, en Griekenland, Cyprus, Kroatië, Turkije en Rusland hebben hulp aangeboden. Griekse blusvliegtuigen zijn al actief in de streek rond Haifa. Ook Frankrijk stuurt drie blusvliegtuigen.

Het zijn de zwaarste bosbranden in Israël sinds 2010, toen branden gedurende vier dagen niet onder controle te krijgen waren en 42 mensen het leven verloren. Die branden werden pas bedwongen door de tussenkomst van busvliegtuigen uit andere landen, zelfs vanuit de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Israël zijn brandweer sterk uitgebreid, maar ook nu is buitenlandse hulp dus meer dan welkom.

Brandstichting

De Israëlische minister van Onderwijs Naftali Benett, van de rechtse religieus-nationalistische partij Het Joodse Huis, zei dat wie de branden heeft aangestoken, geen Jood kan zijn. Daarmee insinueert hij dat Arabieren of Palestijnen de branden hebben aangestoken. Premier Benjamin Nethanyahu zei dat sommige branden het "gevolg zijn van terreur".

De politie zei dat ze redenen hadden om aan te nemen dat een aantal branden aangestoken waren, maar ze beschuldigden voorlopig niemand. "Er was brandstichting, en er was ook veel niet-brandstichting", zei politiecommandant Roni Alsheich aan journalisten. "Het is waarschijnlijk dat waar er sprake was van brandstichting, dat het in de richting gaat van nationalistische brandstichting, maar ik wil het onderzoek niet in gevaar brengen."

Alsheich zei ook dat er een aantal arrestaties zijn verricht maar hij gaf geen verdere bijzonderheden. Een woordvoerder van de politie zei later dat er vier Palestijnen opgepakt waren in verband met een brand in de buurt van Jeruzalem. Intussen zijn ze opniwue vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen.

Israëlische media spreken intussen al van een "brand intifida" vanwege de Palestijnen.

Intussen hebben de Palestijnen aangeboden brandweerteams te sturen om de branden te blussen. Het hoofd van de civiele bescherming van de Palestijnen zei dat het aanbod een "humanitaire boodschap" was. Bij de grote branden in 2010 hebben de Palestijnen Israël geholpen het vuur te bedwingen.  

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vrijwilligers proberen vanop hun balkon in Haifa het vuur te blussen met een tuinslang.

AFP or licensors

Mensen vluchten weg met enkele bezittingen in een supermarktkarretje uit de buitenwijken van Haifa.

AFP or licensors

Ook in het centrum van Haifa woeden bosbranden tussen de flatgebouwen.

AFP or licensors

Een blusvliegtuig vliegt door de dikke rook over Haifa.

AFP or licensors

Een man bestrijdt vanop zijn dak het vuur in Haifa.

AFP or licensors

De brandweer evacueert drie vrouwen uit Haifa.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Over heel Haifa hangen dikke rookwolken terwijl de brandweer het vuur met man en macht bestrijdt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een Grieks blusvliegtuig gooit water op de vlammen in Haifa.