"Anders gaan kijken naar koning Filip door rol te spelen"

Peter Van Den Begin is momenteel in de bioscoop te zien als de koning van België in de tragikomedie "King of the Belgians" van Peter Brosens en Jessica Woodworth. "De rol was niet geïnspireerd op de huidige koning van België, maar door hem te spelen ben ik wel anders gaan kijken naar koning Filip", zegt Van Den Begin in "Van Gils & Gasten".

Acteur Peter Van Den Begin en regisseur Jessica Woodworth hebben in "Van Gils & Gasten" hun nieuwste film "King of the Belgians" voorgesteld.

De Amerikaanse filmmaakster Jessica Woodworth woont al zestien jaar in België. Ze maakte al verschillende films met haar Belgische levenspartner Peter Brosens, die ze jaren geleden voor het eerst ontmoette op kerstdag in een café in Mongolië.

"Ik was in die tijd een documentaire aan het draaien over jonge kunstenaars in Mongolië. Daar heb ik op kerstdag een Vlaming (Peter Brosens, red.) ontmoet en voila", aldus Woodworth.

"Koning vertolken is spannend en bijzonder"

Peter Van Den Begin was bijzonder vereerd toen hij de hoofdrol in "King of the Belgians" aangeboden kreeg. De film vertelt het verhaal van de Belgische koning die tijdens een buitenlandse reis naar Turkije te horen krijgt dat zijn land gesplitst wordt. Omdat er niet anders opzit, onderneemt hij een lange reis door de Balkan om naar België terug te keren.

"De kongin vertolken was heel bijzonder. We hadden van in het begin afgesproken om de huidige koning niet te imiteren. Ik ben op zoek gegaan naar de koning in mezelf", aldus Van Den Begin.

"Door de rol te spelen, ben ik anders gaan kijken naar koning Filip. Het zal je maar gebeuren dat je als kleine prins geboren bent en te horen krijgt dat je koning moet worden. Een kind wil normaal gezien pompier, bakker of astronaut worden."

"Het mooie aan de film is dat je de stijve protocollaire koning ziet ontdooien tijdens zijn roadtrip. Hij wordt een mens onder de mensen in de Balkan", besluit Van Den Begin.