"Mercury was en is iemand waar je makkelijk van kan houden"

Het is vandaag exact 25 jaar geleden dat Queen zijn charismatische frontman verloor. Eén dag na de aankondiging dat het aidsvirus hem in zijn greep had, overleed zanger Freddie Mercury (45). Presentator van "De ideale wereld" en Studio Brussel-stem Otto-Jan Ham herinnert zich dat nieuws over Mercury's dood alsof het gisteren was.
1986 AP

Ham - toen 13 - is grote fan van de extraverte frontman van Queen. "Ik lag in het bed van mijn ouders toen ik het hoorde, net als op de dag dat Kurt Cobain is gestorven. Toeval bestaat niet", zo vertelde hij bij Linde Merckpoel op Studio Brussel.

"Freddie was mijn eerste echte held. Zijn muziek was niet minder dan een scharnierpunt. Alles voor Queen werd meteen overbodige popmuziek. Terwijl Queen op zich ook popmuziek maakte, maar ik had er een ander gevoel bij. Het leek alsof ik met hen de ultieme rockband had leren kennen. En misschien is dat voor een stuk ook wel zo."

"Uitstraling als de zijne is ongezien"

Mercury is volgens Ham een frontman waar een publiek makkelijk van kan houden. "Die uitstraling zie je vandaag eigenlijk nog weinig. Hij was geboren om op een podium te staan en een rockster te zijn, met zijn niveau van performance. En ook daarnaast was hij een grote ster, met een hele hofhouding rond zich, wat bijdraagt tot zijn status."

De laatste periode van Mercury's leven was een pak minder glamoureus. Eens het aidsvirus vat kreeg op hem, glansde de ster van de rocker een pak minder hard. "De laatste bladzijden van zijn biografie lezen gitzwart. Mercury moest het hebben van zijn uitstraling, en net die is stelselmatig afgebrokkeld, al heeft hij zijn aftakeling zelf bijzonder lang kunnen afschermen van de buitenwereld. Nu zou je daar als artiest niet mee wegkomen."

Het favoriete Queennummer van Otto-Jan Ham én Freddie Mercury zelf