"Myanmar streeft naar etnische zuivering Rohingya"

Myanmar is bezig met de Rohingya van zijn grondgebied te verwijderen. Dat stelt een verantwoordelijke van het VN-vluchtelingenagentschap in buurland Bangladesh in een gesprek met de BBC. Door gerichte aanvallen tegen de moslimminderheid zijn veel Rohingya vanuit de staat Rakhine gevlucht naar Bangladesh. De regering in Dhaka roept de Myanmarese overheid op om dringend maatregelen te nemen.

De gerichte aanvallen duren nu al zes weken en zijn een reactie op enkele gecoördineerde aanvallen op grensposten in Maungdaw, in de deelstaat Rakhine. Bij die aanslagen begin oktober kwamen negen agenten om het leven. Het Myanmarese leger beschuldigt een militante Rohingyagroep ervan dat ze achter de aanvallen zit. Het zette de toegang tot de regio af en lanceerde een harde tegenactie als "collectieve straf" voor de Rohingya.

Volgens de gevluchte Rohingya zouden daarbij meer al dan 100 doden gevallen zijn. Honderden anderen werden gearresteerd. De militairen maken zich schuldig aan ernstige schendingen van de mensenrechten, zegt John McKissick die het kantoortje van het VN-Vluchtelingenagentschap in het Bengaalse grensstadje Cox's Bazar leidt.

"Ze schieten de mannen dood, slachten kinderen af, verkrachten de vrouwen, plunderen de huizen en steken ze daarna in brand zodat de overblijvende bewoners verplicht zijn om de rivier over te steken." De Verenigde Naties schatten dat zowat 30.000 Rohingya op de vlucht zijn voor het geweld.

Nog volgens McKissick brengt de hele situatie de Bengaalse regering in een lastig parket. "Ze kunnen moeilijk zeggen dat de grens open is want dat zou Myanmar ertoe aanzetten de wreedheden nog op te drijven om het land helemaal te zuiveren van de Rohingya."

Myanmar ontkent betrokkenheid

De regering in de hoofdstad Naypyidaw noemt zich "diepbedroefd" door de aantijgingen en ontkent ze met klem. Volgens haar steken de Rohingya zelf hun huizen in brand.

De Bengaalse regering heeft intussen aan de alarmbel getrokken. Volgens haar hebben de voorbije dagen zeker 2.000 Rohingya hun toevlucht gezocht in het land en staan er nog duizenden aan te schuiven aan de grens.

"Naypyidaw moet dringend gepaste maatregelen treffen zodat de moslimminderheden niet langer verplicht zijn om de grens over te vluchten", klonk het in gisterenavond in een officiële mededeling.

Bangladesh heeft versterking gestuurd naar de zuidoostelijke grens om te voorkomen dat de Rohingya 's nachts het land zouden binnenkomen. Rohingya die gevat worden, worden opnieuw de grens overgezet en dat veroorzaakt dan weer onrust bij de moslimgemeenschap.

Zware druk op de regio

In het overwegend boeddhistische Myanmar leven naar schatting een miljoen Rohingyamoslims. De Myanmarese regering beschouwt hen als illegale migranten en weigert om hen de Myanmarese nationaliteit te geven, ook al wonen de meesten onder hen al sinds vele generaties in het land.

De vervolging van de Rohingya in Myanmar veroorzaakt al langer problemen in de regio. Ook in Indonesië en Maleisië zijn de voorbije jaren vele duizenden vluchtelingen aangekomen.

Pilootproject met Rohingya in Maleisië

Het VN-vluchtelingenagentschap maakte vandaag bekend dat het samen met de Maleisische regering een pilootproject heeft opgestart dat Rohingya moet toelaten om er te werken.

Maleisië herbergt ongeveer 150.000 vluchtelingen, naar schatting 55.000 daarvan zijn Rohingya. Vaak verblijven ze er in erbarmelijke omstandigheden. Omdat ze er niet officieel aan de slag kunnen, belanden ze vaak in het illegale circuit waar ze gevaarlijk en vuil werk verrichten zonder enige zekerheid dat ze ook zullen worden betaald. Doordat Maleisië de VN-vluchtelingenconventie niet ondertekende, geraken ze er ook maar moeilijk weer weg.

Door het pilootproject kunnen 300 Rohingya legaal aan de slag op de plantages of in de industrie.