Elektronische pleister meet gezondheid op basis van zweet

Het nieuwe type pleister vangt zweetdruppels op en meet zo onder andere de hoeveelheid glucose en melkzuur in het lichaam, schrijft De Volkskrant. De analyse van de resultaten van het "lab op de huid" - zoals de onderzoekers de pleister zelf noemen - gebeurt via een smartphone-app. De studie werd gepubliceerd in Science Translational Medicine.

De elektronische pleister vangt transpiratievocht op en laat die via kleine kanaaltjes langs zogenoemde "chemische markers" vloeien. Die zullen verkleuren als ze in contact komen met bepaalde stoffen, net zoals dat het geval is bij zwangerschapstests. Met behulp van een smartphone-app wordt de verkleuring vervolgens geanalyseerd en krijgt de drager informatie over zijn gezondheid.

Gelijkaardige toepassingen bestaan al langer, maar de bestaande pleisters maken meestal gebruik van ingebedde elektronica. Dat zorgt er volgens de onderzoekers voor dat ze gevoelig zijn voor bewegingen. Ze zouden bovendien minder betrouwbare informatie geven dan de "chemische markers". De nu gepresenteerde pleister bevat echter bijna geen enkele elektronica. Enkel een chip, die de app automatisch activeert en elementaire data doorgeeft, zoals de lichaamstemperatuur van de drager.

Volgens de onderzoekers zal de nieuwe elektronische pleister vooral erg nuttig zijn in het domein van de sport, wellness en fitness. Daarnaast zijn ook toepassingen in de gezondheidszorg mogelijk. 'We werken al samen met grote sportdrankproducenten, de cosmetische industrie en het leger", zegt John Rogers in de Volkskrant. Hij is hoogleraar aan de Northwestern University in Chicago en is mede-auteur van de studie. "Voor gezondheidstoepassingen werken we met een producent van biomedische apparatuur," besluit hij.