Europees Parlement eist verbod van handel in ivoor

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid een resolutie aangenomen waarin gepleit wordt voor een onmiddellijk verbod op de handel van ivoor en de hoorns van neushoorns in de hele Europese Unie en strenge straffen voor de handel en smokkel van wilde dieren en planten.
AP2013

"De smokkel van wilde dier- en plantsoorten is wereldwijd de op drie na grootste vorm van georganiseerde criminaliteit. Hoog tijd dus dat we de kwestie fors aanpakken", zegt de Britse Catherine Bearder, auteur van de resolutie die slechts vijf tegenstemmen kreeg. Ze waarschuwt dat het fenomeen vaak ook gelinkt is aan andere vormen van georganiseerde misdaad, zoals witwassen, drugs- en wapenhandel en de financiering van milities of terreurgroepen.

Strenge straffen dringen zich op, vinden de Europese parlementsleden. Naast een algemeen verbod op de handel in ivoor en de hoorn van neushoorns roepen ze de lidstaten en de Commissie op werk te maken van gemeenschappelijke regels en sancties op de handel en smokkel van wilde plant- en diersoorten, jaarlijks goed voor zowat 20 miljard euro. Ook het aanbieden, vervoeren, kopen en bezitten van illegaal verkregen dier- en plantsoorten in het buitenland moet worden aangepakt, vraagt de resolutie.

De illegale handel in wilde dieren neemt nog steeds spectaculair toe, waarschuwt ook Belgisch Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA). "Europa is ontegensprekelijk betrokken partij. De EU is niet alleen een afzetmarkt voor producten afkomstig van illegale handel, maar fungeert ook als draaischijf voor deze handel richting bijvoorbeeld Azië", aldus nog Demesmaeker, die pleit voor een "positieflijst" met exotische dieren die je als particulier wel mag houden.