Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz keert terug naar Duitse politiek

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, vertrekt uit Straatsburg en keert naar de Duitse politiek. Welke rol hij daar wil spelen is nog niet helemaal duidelijk.

Schulz kondigde officieel aan dat hij het Europees Parlement verlaat en als lijsttrekker van de sociaaldemocratische SPD in Noordrijn-Westfalen zal deelnemen aan de Duitse parlementsverkiezingen in september. Her en der klinkt het dat Schulz kandidaat-bondskanselier wil worden. Intussen doet zijn naam ook de ronde als mogelijke opvolger van Frank-Walter Steinmeier, de buitenlandminister die in februari tot Duits president zal worden verkozen.

De SPD kondigt pas in januari aan wie het in september zal opnemen tegen Angela Merkel voor het kanseliersambt. Merkel zelf heeft vorige week aangekondigd dat zij voor een vierde mandaat zal gaan.

Opvolger gezocht

"Mijn engagement voor het Europese project blijft onaangetast. Vanaf nu zal ik voor dit project vechten vanop het nationale niveau", zei Schulz. De 60-jarige boekhandelaar uit Würselen zetelt al sinds 1994 in het Europees Parlement. In 2012 schopte hij het tot voorzitter. "Ik heb er steeds naar gestreefd om de invloed van het rechtstreeks verkozen Europees Parlement te versterken", aldus Schulz.

Vriend en vijand erkennen dat het parlement onder zijn voorzitterschap aan macht heeft gewonnen. Maar er was de voorbije jaren links en rechts ook vaak kritiek te horen op de wijze waarop de Duitser zich, in perfecte verstandhouding met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, opwierp als de hoeder van de "grote coalitie" van de traditionele pro-Europese partijen.

Het mandaat van Schulz in Straatsburg verstrijkt in januari. Met zijn aankondiging kan meteen ook de strijd om diens opvolging aan het hoofd van de Europese volksvertegenwoordiging losbarsten. De komende weken zullen de verschillende fracties kandidaten naar voren schuiven. EVP-fractieleider Manfred Weber gaf alvast aan dat hij de komende weken met de andere pro-Europese politieke families gesprekken wil aanknopen over "een consensuskandidaat".